Kanlı ay tutulması için beklenen tarih geldi. Ay, tutulma sırasında “Kanlı Ay” olarak adlandırılan kızıl bir görünüme bürünecek. 27 Temmuz'da gerçekleşecek tam Ay tutulması Türkiye’nin her yerinden izlenebilecek.
Dünya’nın Güneş ile Ay arasına gireceği tutulma sırasında yerkürenin gölgesi, 1 saat 43 dakika boyunca Ay’ın görünen yüzünü tamamıyla örtecek. Ay, tutulma sırasında “Kanlı Ay” olarak adlandırılan kızıl bir görünüme bürünecek. Kuzey Amerika dışında dünyanın büyük bölümünden izlenebilecek tutulma, ocak ayındaki “Süper Mavi Kanlı Ay” tutulmasından 27 dakika daha uzun sürecek.
KANLI AY TUTULMASI NEDİR?
Kanlı Ay tutulması tabirinin birkaç senedir popüler olup Amerika'daki astronomların ortaya attığı isimlendirme olduğunu aktaran Astronom Arı, insanların ilgisinden ve korkusundan faydalanmak için verilen bu tabirin daha sonra tüm Dünya'da kullanılmaya başlandığını söyledi. Kanlı Ay Tutulması tabirinin tamamen bir uydurma olup bilimsel olarak hiçbir tehlike barındırmadığını belirten Arı, korkulacak bir durum olmadığını bildirdi.
Astronom Erkan Arı, Ay'ın iki etkiden dolayı turuncu veya kırmızı renkte gözüktüğünü sadece tam Ay tutulmalarında Ay’ın kırmızılaştığını söyledi. Arı, “Güneş'ten gelen ışığın içerisinde gökkuşağının içinde bulunan tüm renkler bulunur. Dünya'nın atmosferi ise bu ışığı renklerine ayırır. Bu ayrılma, renklerin kırılma miktarının farklı olmasından meydana gelir. Atmosferimiz, kırılan kırmızı ışığın bir kısmını uzaya yansıtır ve tam Ay tutulması anında Ay, Güneş'ten ışık alamaz ve atmosferden yansıyan bu kırmızı ışık Ay'ı aydınlatır. Yani Ay'ın kendisi kırmızı olur. Ay, daima doğarken ve batarken kırmızı\turuncu gözükür” dedi.
Güneş battıktan sonra ve doğmadan hemen önce Güneş ışınlarının
yaptığı açı nedeniyle atmosferin ufuk kısmının kırmızılaştığını
vurgulayan Arı, kırmızı atmosferden geçen gri Ay görüntüsünün ise
Ay'ın kırmızı gözükmesine sebep olduğunu, Ay'ın kırmızı
gözükmesinin sebebinin Ay'ın kırmızı olmasından değil atmosferin
kırmızı olmasından kaynaklandığını ifade etti.
Arı, Kanlı Ay Tutulmasının ise Ay doğarken tam Ay tutulması
gerçekleştiği zaman, hem tam tutulmadan kaynaklı kırmızılık hem de
atmosferin kırmızılığının üst üste gelmesiyle Ay'ın koyu kırmızı
gözükmesine sebep olduğunu söyledi.
Arı, “Her tam Ay tutulması Dünya'da bir yerlerde Kanlı Ay Tutulmasıdır. O halde tabir bu ise kanlı ay tutulması olmayan tam tutulma olamaz. Türkiye'nin sadece batı bölgelerinde Ay doğarken atmosferin kırmızı olmasından dolayı, kırmızı gözükecek. Tam tutulma başladığında ise Ay, gökyüzünde yükseldiği için atmosferin kırmızılığından kurtulacak ancak bu kez tam tutulmanın kırmızılığı başlayacak. Türkiye’nin en batısı çok kısa bir süre kanlı olarak izleyebilecek” diye konuştu.
KANLI AY TUTULMASI SAATLERİ
27 Temmuz saat 20.15 Kısmi Tutulma başlangıcı
27 Temmuz saat 21.25 Parçalı Tutulma başlangıcı
27 Temmuz saat 22.30 Tam Tutulma başlangıcı
27 Temmuz saat 23.22 Azami Tutulma
28 Temmuz saat 00.14 Tam Tutulma sonu
28 Temmuz saat 01.19 Parçalı Tutulma sonu
28 Temmuz saat 02.29 Kısmi Tutulma sonu
İHA