Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakanlığa bağlı kurumların 2014 yılı bütçesi üzerinde hükümet adına yaptığı konuşmada, kendilerine yöneltilen 293 soru önergesinden 285'ini yanıtladıklarını ve 8'inin de işlemde olduğunu bildirdi.
RTÜK ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Arınç, Gezi Parkı eylemlerini yayınladıkları gerekçesiyle yayıncı kuruluşlara herhangi bir müeyyide uygulanmadığını söyledi. Arınç, "Gezi Parkı eylemlerini yayınlayan birkaç kanalın diğer kanallardan farklı olarak yayın sırasında kişilere yönelik galiz ifadelere yer verdikleri, doğruluğu teyit edilmemiş gerçek dışı bilgileri aktardıkları ve şiddeti özendirici şekilde yayın yaptıkları görülmüştür" değerlendirmesinde bulundu.
Arınç, RTÜK'teki bir uzmana ceza verildiğini, hem yazılı olarak ikaz edildiğini hem de kınama cezası verildiğini belirterek, "Bir kadın personelin görevden alınması kulis haberleri içinde geçen haberlerdir" diye konuştu.
"Müdahale ettim"
Türkiye'deki hem özel televizyonların hem de bazı yazılı medya organlarının iktidar yanlısı olduğunun ifade edildiğine işaret eden Arınç, şöyle konuştu:
"Özel radyo veya televizyonların veya patronları özel olan bazı radyo ve televizyonların, başka medya organlarının yaptıklarından herhalde hükümetimizi sorumlu tutmak mümkün değil. Muhalefetin yanında alabildiğine yayın yapan, çok da haklı olarak demokrasinin bir gereği olarak pek çok gazetemiz, pek çok televizyonumuz var..
TRT bunlardan farklı, kamu yayıncısı. Kamu yayıncılığının sorumluluğu var. Sizden aldığımız vergilerle bu kamu yayıncılığını yapıyoruz. TRT'nin kurulduğundan beri bir talihsizliği var; muhalefet kendisini iktidarın borazanı olmakla suçlar, sonra muhalefettekiler iktidar olur, suçlama sırası başkalarına gelir. 15 kanalıyla dünyanın dörtte üçüne yayın ağıyla ulaşmış bir televizyonun başarılarından söz etmek gerekirken, yayınlarındaki tarafsızlık ilkesini ihlal ediyorsa elbette bu konuda bizim tedbirler almamız...
Yalnız bir şey dikkat çekicidir; gerçekten geçtiğimiz günlerde yapılan aday tanıtım toplantılarında alabildiğine, belki sonuna kadar verildiğini gördüm. Bu yanlıştır. Bizim yaptığımız uygulama şu anda grup toplantılarını TBMM TV'nin açık olduğu saatler dışında ise kendi yayın akışımıza uygun olduğu kadar verebildiğimiz kadar veriyoruz. Ama bizim sorumluğumuz grup toplantılarıyla sınırlı olmalı. Adayların takdimi, adayların methedilmesi, televizyon ekranlarında birtakım görüntüler yayınlanması.... Buna müdahale ettim. Müdahale ettikten sonra büyükşehir belediye başkanları adaylarını vermemesini takiben altyazı olarak geçmeye başladı. Bütün bu uygulama yanlış da olsa biz bunu hissediyor ve ona göre tedbirlerimizi alıyoruz."
"Anadolu Ajansı'nın yüzde 40'a yakın çalışanı iletişim fakültesi mezunu"
Bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Arınç, TRT için Türkiye genelinde abonelerin elektrik faturalarından yüzde 2 pay alındığını, pay alınmayan bölge bulunmadığını bildiren Arınç, RTÜK tarafından ATV'ye kesilen cezaların tamamının yargıda olduğunu kaydetti.
İletişim fakültesi mezunlarının istihdamıyla ilgili, kurumlar kendine bağlandıktan sora buna özen gösterdiğini belirten Başbakan Yardımcısı Arınç, iletişim fakültesi dekanlarıyla bu konuda toplantı yaptığını, bir yılda 6-7 bin iletişim fakültesi mezunu verildiğini söyledi.
Arınç, 50'den fazla iletişim fakültesi bulunduğunu anımsatarak, "Ne bizim kurumlarımız ne de medya iletişim fakültesi mezunlarını çok fazla istihdam etmiyor. Ancak bizim en yüksek oranımız Anadolu Ajansı'nda. Yüzde 40'a yakın iletişim fakültesi mezunu istihdam ediliyor" bilgisini verdi.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne alınan 10 uzman yardımcısının da iletişim fakültesi mezunu olduğunu ifade eden Arınç, RTÜK'te de 15 iletişim fakültesi mezunu bulunduğunu bildirdi.
Mustafa Aşçı'nın TRT'deki bazı iddiaları ele alan kitabıyla ilgili soru üzerine Arınç, bu kitapta bahsedilen konularla ilgili teftiş kurulunun inceleme yaptığını, sonucunu açıklayacağını söyledi. AA