İşte Özgür Karabat'ın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar
KANAL İSTANBUL’A GÜVENENLER YAYA KALDI
1) AKP’ye halen inanıp hareket edenler varsa, bu yazdıklarımı iyi okusunlar. Kanal İstanbul’da geri adım atıldı. Tapu sahipleri şimdi AKP yöneticilerine ulaşmaya çalışıyor ama nafile. Uyarmıştık, dinlemediniz.
2) Tam 11 yıldır AKP, Kanal İstanbul’u yapacağını söyleyip büyük bir arsa rantına girişti. İki defa plan değişti. Sadece Sazlıdere Köprüsü’nün temeli atıldı ama o da otoyol projesinin devamı. Ortada büyük bir Kanal İstanbul balonu var!
3) Kanal İstanbul ve çevresinde 130 bin tapu sahibi var. Tarım arazileri imara açılacak denilip büyük bir vurgun yapıldı. Binlerce dönüm verimli arazi de atıl duruma düştü. Uyarılarımıza rağmen oradan tapu toplayanlara önerim, çiftçiliği öğrensinler!
4) AKP Hükümeti 2011 yılından bu yana bir yalan projenin peşinde ülkenin enerjisini heba ediyor. Sanayiye, üretime, tarıma aktarılması gereken milyarlarca liralık finansman kaynağı, Kanal İstanbul arsalarına boşu boşuna yatırıldı.
5) Doğayı katledecek Kanal İstanbul projesinin yapılmamasından en başta biz memnun oluruz. Ancak AKP bundan vazgeçtiğini çıkıp açıklamalıdır. Oradaki malikleri bilgilendirmelidir.
6) Kanal İstanbul, 140 milyon metrekare araziyi etkiliyor. İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü proje ile ilgili imar kanunu 18 uygulamasını 5 ay önce askıya aldı. Ancak yeni tapular maliklere verilmiyor. Büyük bir oyun çevriliyor!
7) Binlerce tapu sahibi 18 uygulamasının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bunların da hepsi reddedildi. Tamam, uygulama devam ediyor ama maliklere yenilenmesi gereken tapular neden dağıtılmıyor?
8) Kanal İstanbul yatırımcısına diyecek bir şey yok. Onlar bile bile lades dediler. Ancak bölgede yerleşik vatandaşlar ve çiftçiler de mağdur durumdalar. Rant projesi nedeniyle arazi işlemlerini yapamıyorlar. Kurunun yanında yaş da yanıyor.
9) Halen AKP’ye inanıp hareket eden varsa, Kanal İstanbul projesine baksın. Sn. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi, onlar milyar dolarları götürürken bürokrat ve vatandaşlar umurlarında olmayacak.
0) Son olarak şunu söyleyeyim. Kanal İstanbul bu iktidarın en büyük vurgunu olacaktı. Daha başka ayrıntılar da var. Şu tapu meselesine bir cevap versinler bakalım, onları da başka bilgiselde aktaracağım...
KANAL İSTANBUL AMACI NE?
Kanal İstanbul ile ilgili hazırlanan web sitesinde şu bilgiler bulunuyor:
Yılda yaklaşık 43.000 geminin geçtiği İstanbul Boğazı, en dar yeri 698 m olan doğal bir su yoludur. Gemi trafiğinde tonajlardaki artış, teknolojik gelişmeler sonucu gemi boyutlarının büyümesi ve özellikle akaryakıt ve benzeri diğer tehlikeli/zehirli maddeleri taşıyan gemi (tanker) geçişlerinin artması, İstanbul üzerinde büyük baskı ve tehdit oluşturmaktadır.
İstanbul Boğazı’nda su yolu ulaşımını riske eden keskin dönüşler, kuvvetli akıntılar ve transit gemi trafiği ile dik kesişen kent içi deniz trafiği mevcuttur. Boğaz’ın her iki yakasında yüzbinlerce sakin yaşamaktadır. Boğaziçi gün içinde milyonlarca İstanbullu için ticaret, yaşam ve geçiş yeridir. Boğaz, geçen gemi trafiğinin oluşturduğu riskler açısından her geçen yıl daha tehlikeli hale gelmektedir. 100 yıl öncesinde 3-4 bin olan yıllık gemi geçiş sayısı artmış ve bugün 45-50 bine ulaşmıştır.Seyir emniyetinin arttırılması için uygulanan tek yönlü trafik organizasyonu nedeniyle büyük gemiler için Boğaz’da ortalama bekleme süresi, beklemeye takılan her gemi için yaklaşık 14,5 saattir. Bekleme süresi bazen gemi trafiğine ve hava şartlarına bazende yaşanacak bir kaza veya arızaya bağlı olarak 3-4 günü,hatta haftayı bulabilmektedir.
Bu çerçevede, İstanbul Boğazı’na alternatif bir geçiş koridorunun planlanması zorunlu hale gelmiştir. Kanal İstanbul ile günde 500 bin yolcuyu seyahat ettiren şehir hatlarıyla transit geçiş yapan gemilerin 90 derecelik dik kesişmelerinin yaratacağı ölümcül olabilecek kaza risklerinin önüne geçilerek, halkımız için güvenli bir seyahat sağlanabilecektir. Aynı zamanda kent içi ulaşımda denizyolunun payının arttırılması mümkün olabilecektir.
Bu bağlamda, Kanal İstanbul Projesi'nin amacı,
İstanbul Boğazı'nın tarihsel ve kültürel dokusunun korunması ve güvenliğinin arttırılması,
İstanbul Boğazı’nda öncelikle deniz trafiğinden kaynaklanan yükün azaltılması ve Boğaz güvenliğinin artırılması.
İstanbul Boğazı’nın trafik güvenliğinin sağlanması,
Seyir emniyetinin sağlanması,
Yeni bir uluslararası deniz trafiğine açık bir su yolunun oluşturulması
Olası bir İstanbul depremi dikkate alınarak, yatay mimariye dayalı depreme dayanıklı modern bir yerleşim alanı oluşturulması.
Kanal İstanbul Güzergâhı
Kanal İstanbul Projesinin güzergâhının belirlenmesi için 5 ayrı alternatif koridor üzerinde çalışılmıştır. Alternatif güzergâhların çevresel etkileri ve yerüstü su ve toprak kaynaklarına, yeraltı su kaynaklarına, ulaştırma ağlarına, kültür ve tabiat varlıklarına etkileri incelenmiştir. Ayrıca, inşaat maliyeti ve süreleri kıyaslanmıştır.
Kanal İstanbul’dan dünya denizlerinde dolaşan en büyük konsept gemi olarak belirlenen boyu 275 metre, draftı maksimum 17 metre olan ve ortalama 145.000 tonluk tankerlerin geçişine imkân sağlayacak bir tip enkesit kullanılarak, koridorlar mukayese edilmiş ve Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos doğusunu takip eden güzergâh en uygun koridor olarak belirlenmiştir.