Son günlerde gerek dünyada gerek Türkiye'de bir çok yayın organı yazılı yayın hayatına son vererek dijital yayıncılığa yöneliyor. Bu yönelim bir yandan günün şartlarına göre medyanın teknolojiye yönelmesinden diğer yandan da işverenlerin maliyet azaltma çabalarından kaynaklanıyor.
Günümüz şartlarında elektronik yayıncılığın habercilik açısından önemine vurgu yapan DİSK Basın-İş'ten yapılan açıklamada, bu yönelimin kaçınılmaz olduğu ve elektronik yayıncılığın bir yandan da insanların kendilerini özgürce ifade edebileceği bir ortam sunduğu ancak dijital medya organlarında çalılşan habercilerin haklarının gasp edildiği belirtildi.
DİSK Basın-İş'in Change.org'daki kampanyasını duyurduğu açıklamasında şöyle denildi: "Basın emekçileri açısından bu yönelim yeni bir sömürü yöntemine dönüşüyor. Devlet basın davalarında, haber portallarını Basın Yasası kapsamında değerlendirse de çalışma yaşamına gelince iş değişiyor. Elektronik yayıncılık yapanlar Basın İş Kanunu kapsamında kabul edilmiyor. Bu bir çifte standartdır. Yayın şeklinin değişmesi, gazetecinin yaptığı işin niteliğini değiştirmez. Yapılan iş gazeteciliktir ve Basın İş Kanunu kapsamında çalıştırılmaları gerekir.
Sendika işkolları yönetmeliğinde de tüm internet siteleri 'web
portalları' diye değerlendirilmiş ve İletişim işkoluna alınmıştır.
Bir şirketin kendisini tanıttığı internet sitesi ile bir haber
portalını, internet gazetesini aynı kapsamda değerlendirmek
yanlıştır. Basın-Yayın çalışanlarının örgütlülüğünü bölme
çabasıdır.
İnternet gazetecileri Basın İş Kanunu kapsamında
çalıştırılmalı,
Yazılı, görsel ve işitsel Basın-Yayın organları ile aynı nitelikte yayıncılık yapan elektronik yayınların çalışmaları Basın-Yayın işkolunda değerlendirilmelidir."
Kampanyaya buradan destek verilebiliyor.