Kahve, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok tüketilen içeceklerden biridir. İster güne başlarken olsun ister günün yorgunluğu atmak için olsun günün her saatinde tercih edilir.
Kahvenin pek çok çeşidi vardır. Türk kahvesi, cappuccino, latte, mocha, filtre kahve, Americano gibi. Kahve aslında vücudumuz için pek çok yarar sunan içeceklerden biridir.
Kahve, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttırır, kalp sağlığını kuvvetlendirir, kansere karşı kalkan oluşturur, unutkanlığa birebirdir ve beyni zinde tutar.
Kahve aynı zamanda vücuda enerji verir ve dinç hissettirir. Kahvenin içinde bulunan kafein sayesinde kendimizi daha enerjik hissederiz.
Kafein, anında enerji artırıcı olarak bilinir. İnsanların uyuşuklukla savaşmasına yardımcı olur. Bu nedenle pek çok insan kahveyi, enerji verici özelliğinden dolayı sıklıkla tüketir.
Doğal bir madde olan kafein, kahve çekirdekleri, çay, kola fıstığı ve kakao kabukları dahil olmak üzere birçok bitkide bulunur.
Fakat aslında burada bir noktaya dikkat etmek gerekir. Ancak kafenin miktarı ve etkinliği büyük bir önem taşır. Fazla kafein tüketimi ne yazık ki pek çok zararı birlikte getirir.
İşte fazla kafein alımının yan etkiler…
Mide sorunlarına neden olur
Kafeinde bulunan asitler mideyi daha fazla asit üretmeye teşvik eder. Kafein aynı zamanda reflüyü de teşvik eder.
Çok fazla kafeinin aynı zamanda mide bulantısı, kramp, ishal ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına ve mide rahatsızlıklarına da yol açar.
Adet döngüsünü etkiler
Aşırı kafein alımı adet döngünüzü etkiler. Aynı zamanda kafenin fazla tüketimi adet gecikmelerine, aşırı akıntıya ve uzun süreli kramplara neden olabilir.
Uykusuzluğa neden olur
Uykusuzluk, kişinin uykuya dalmakta veya kaliteli bir uyku uyumada zorlandığı bir uyku bozukluğudur. Bu, çok fazla kafein tüketenler arasında yaygın bir belirtidir.
Kafein vücutta 4 saat boyunca kalır. Bu nedenle yatma saatinden önce içilen kahve uykusuzluğa neden olur. Yatmadan hemen önce kafein alımı titreme, uykusuzluk ve çarpıntı ile de ilişkilendirilebilir.
Anksiyete ataklarını tetikler
Anksiyetesi olan bir kişinin normal koşullar altında bile ruh halinde değişimler, sinirlilik ve huzursuzluk yaşadığı bilinmektedir. Kafein bu gibi durumları kötüleştirir. Kafein, adrenalin salınımını tetiklediğinden kaygıya neden olur.
Kan basıncını artırır
Hipertansiyonu olan kişilerin günlük olarak tükettikleri kafein miktarına dikkat etmeleri gerekir. Kafeinin kan basıncınızı kısa süreliğine yükseltir.
Kafeinin uzun vadeli etkileri olmasa da bazıları düzensiz kalp ritmi olan kişilerde durumu kötüleştirir.
Sinirli olma durumunu artırır
Kafeinin kaygı artıran bir özelliği olduğuna değinmiştik. Bu nedenle kafein, kaygı seviyenizi artırarak gergin olmanıza neden olur. Çok fazla kafein tüketmek ruh hali değişimini etkiler.