Evrensel'in haberine göre; İşveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkanmış, sendika 31 Temmuz sabahı greve çıkılacağını ilan etmişti.
Greve saatler kalan işçi ve işveren tarafı, İzmir Metro Genel Müdürlüğü’nün Halkapınar’daki ana binasında bir araya geldi. Görüşmede, ekonomik ve sosyal hakların yer aldığı 11 madde masaya yatırıldı. Taraflar şimdiye kadar uzlaşılamayan iş süreleri, iş riskleri, grup ücretleri, yeni işe alınacakların ücretleri gibi maddelerde yine anlaşmaya varamadı.
625 metro ve tramvay işçisini ilgilendiren görüşmelerde sendika 725 TL yevmiye ücreti talep ederken İzmir Büyükşehir Belediyesinin son teklifi, sendika ve işçiler tarafından kabul görmedi.
Anlaşma sağlanamaması üzerine, saat 05.00'ten itibaren metro ve tramvay seferleri durdu.
“EMEKÇİNİN EMEĞİNİN KARŞILIĞINI VERİN”
Görüşmeler sonrası işçilere açıklama yapan Şube Başkanı Hamdullah Giral, “Haklı taleplerimiz karşılık bulmadığından daha önce aldığımız grev kararını hayata geçiriyoruz. Son dakikaya kadar elimizi uzattık, kapımızı açık tuttuk. Grev kararını assak bile yine de kapımız açık. Yeter ki emekçinin emeğinin karşılığını verin. Elimizi her zaman uzatıyoruz. İşte hodri meydan! Bizi bu grev kararını uygulamak zorunda bırakanlar artık düşünsün” dedi.
Giral, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teklif ettiği ve sendikanın talep ettiği ücretlerle ilgili işçilere şu açıklamayı yaptı:
“Birinci altı ay birinci grubumuza brüt yevmiye ücreti 575 TL, ikinci grubumuza 547 TL, üçüncü gruba 522 TL, dördüncü gruba 500 TL önerdiler. İkinci altı ay için birinci grubumuza 640 TL, ikinci grubumuza 607 TL, üçüncü gruba 577 TL, dördüncü gruba 550 TL önerdiler. İş riski için birinci grubumuza 1125 TL, ikinci grubumuza 1125 TL, üçüncü gruba 840 TL, dördüncü gruba 550 TL teklif ettiler. İş riski 2 için de birinci grubumuza 27 TL, ikinci grubumuza 27 TL, üçüncü gruba 27, dördüncü gruba 27, sürücülere 30 artı 30 TL, ayrıca temizlik görevlisi arkadaşlara günlük 3,5 TL koku primi önerdiler. 1 Ağustos’tan sonra sosyal kalemlere enflasyon farkı verilecek. Söyleyeceğim brüt ve net ücretlerde yol, yemek, gece çalışma ücreti, eğitim, ve izin yardımı da dahil değil. Evli bir çocuklu 10 yıllık çalışan için orta grupta bizim talebimiz ikramiyesiz 24 bin 500 TL, ikramiyeli 29 bin 500 TL idi. Son teklifleri ikramiyesiz 19 bin 300 TL, ikramiyeli de 23 bin TL. Bu birinci altı ay için geçerli. En alt grupta ise birinci altı ay talebimiz yüzde 15 vergide 22 bin 500 TL idi, ikramiyeli 27 bin 500 TL idi. Büyükşehir'den gelen teklif 17 bin 500 TL, ikramiyeli 21 bin 250 TL.”
İŞÇİLERİN TALEPLERİ NELER?
Sendika, kök ücretlerde artışın yanı sıra sonraki altı aylık periyotlarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam ile ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılmasını talep ediyor.
Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yer altı tazminatı gibi talepler de yer alıyor.
BELEDİYEDEN AÇIKLAMA
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi Twitter adresinden konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadele yer verildi: İzmir Metro A.Ş ile yetkili sendikalar arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri malesef uzlaşmazlıkla sonuçlanmıştır. Metro ve tramvay hatları, bu sabahtan itibaren grev başladığı için çalışmayacaktır. Vatandaşların mağdur olmaması için ESHOT ve İZULAŞ otobüsleriyle İZDENİZ gemilerinin sefer sayı ve sıklıkları artırılmıştır. Tramvay durakları geçici olarak otobüs durağı olarak kullanılacaktır. Belediyemiz ve TCDD ortaklığıyla işletilen İZBAN'da da gerekli önlemler alınmıştır.
TUNÇ SOYER: ÇOK ÜZGÜNÜM
Konu ile ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer grevle ilgili açıklama yaptı. "Çok üzgünüm" diyen Soyer, "Çok gayret ettik, olmadı" diye sözlerine başladı. İşte Soyer'in konu ile ilgili açıklaması:
Kıymetli hemşehrilerim, Çok üzgünüm, çok gayret ettik, olmadı… Metro ve tramvay hatlarını işleten İzmir Metro A.Ş. ile Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında 27 Şubat 2023’ten bu yana devam eden ve bu sabah 04.00’e kadar süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ne yazık ki anlaşmayla sonuçlanmadı. Yetkili sendikanın kararıyla iki işletmede de grev başladı. Toplu ulaşımda yaşanabilecek sıkıntıyı asgariye indirmek amacıyla ESHOT ve İZULAŞ otobüsleri ile İZDENİZ gemilerinin mevcut sefer sayı ve sıklıkları artırıldı. Ayrıca tramvay durakları geçici olarak otobüs durağı olarak kullanılmaya başlandı ve ESHOT, tramvay güzergâhları için hızla yeni hatlar oluşturdu. Metro güzergâhında çalışan otobüs hatları da ilave seferlerle güçlendirildi. Gelinen noktayı özetlemem gerekirse; 1- Aylardır devam eden görüşmelerde, masada hep uzlaşmayı isteyen taraf olduk. Eşit işe eşit ücret anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu doğrultuda belediyemize bağlı tüm şirketlerimizde uyguladığımız ücret politikasını burada da hayata geçirmeyi istedik. Metro ve tramvay çalışanlarımıza, belediye şirketlerimiz içerisindeki en iyi şartları sunduk. 2- Şunun altını özellikle çizmek isterim. Biz, İzmir’in parasını İzmir’e hizmet için kullanıyoruz. Kentimizin ve hemşehrilerimizin ihtiyacı olan, hak ettiği yatırımları da bu bütçeden karşılamak zorundayız. Gönül ister ki daha yüksek maaşlar verelim. Ancak hem sorumluluklarımız ve zorunluluklarımız hem de ekonomik gerçekler, bu rakamlar çerçevesinde kalmamızı gerektiriyor. Çünkü devam eden ve yapacak olduğumuz daha çok yatırım var. 3- Çalışanlarımıza önerdiğimiz rakamların Türkiye şartlarında pek çok kamu kurumundan ve özel sektörden daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bu açıdan baktığımızda, belki de Türkiye’deki tek kamu işçileri grevini İzmir hak etmiyor. 4- İşçilerin taleplerini duyurabilecek yöntemler varken doğrudan greve çıkılması, üstelik de hafta başı başlatılması kentimiz ve hemşehrilerimiz açısından ciddi mağduriyete neden olmuştur. Tüm bu koşullar içinde İzmirlilerin ve belediyemizin bu mağduriyetleri hak etmediği inancıyla sendika yetkililerini İzmir için sağduyuya davet ediyorum.