Mahkemenin kararı, NATO'ya katılımı için Türkiye ve Macaristan'ın onayını bekleyen İsveç için bir ilk olarak kayıtlara geçti.
BBC'deki habere göre Hapis cezasına çarptırılan 40'lı yaşlarındaki Türkiye vatandaşı, Ocak ayında Stockholm'deki bir restoranın önünde silahla ateş ettikten ve etrafına tehditler savurduktan sonra tutuklanmıştı.
Stockholm Bölge Mahkemesi Yargıcı Mans Wigen, sanığa, Stockholm’deki bir Kürt iş insanına silah zoruyla PKK’ya para ödemesi için baskı yaptığı için hapis cezası verildiğini söyledi.
Wigen, "Gasp teşebbüsü, PKK'nın Avrupa'da yürüttüğü kapsamlı bir bağış toplama faaliyeti çerçevesinde gerçekleşti" dedi.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Avukat İlhan Aydın, "Müvekkilim sonuçtan memnun değil. Bölge Mahkemesi'nin özellikle terörün finansmanı ve nitelikli gasp teşebbüsü konusundaki kararına katılmıyoruz. Mahkemenin kararın itiraz edeceğiz" dedi.
İsveç'te yeni Terörle Mücadele Yasası 1 Haziran'da yürürlüğe girmişti.
Yeni yasa kapsamında "terör faaliyetlerinde bulunanlara" 4-8 yıl arasında hapis cezası verilebilecek, "terör örgütü lideri olarak tanımlanan kişlşiler" 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Ayrıca "terör örgütlerini finanse eden veya destekleyen kişilerin" gözaltına alınmaları ve yargılanmaları yönelik olarak, ilgili mercilerin yetkileri artırıldı.
Bugün açıklanan kararla, yeni yasa ilk kez "PKK destekçisi" olduğu iddia edilen bir kişiye karşı kullanılmış oldu.
İsveç'in NATO'ya üyeliği, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 11-12 Temmuz'da yapılacak NATO Zirvesi'nde önceliklikli gündem maddelerinden.
Zirve öncesi bugün Brüksel'deki NATO karargahında Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın dışişleri bakanları ile istihbarat başkanlarının da katılacağı üst düzey bir toplantı yapılacak.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ev sahipliğinde gerçkleştirilecek toplantıda, Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar temsil edecek.
Türkiye, "istediği PKK ve FETÖ üyeleri iade edilmedikçe" İsveç'in üyeliğine karşı çıkacağının sinyalini veriyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "İsveç'in NATO'ya üyeliğinin bir yük mü yoksa fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır" demişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kabine toplantısı sonrası İsveç'i eleştirmiş, "teröre destek vererek, teröristlere alan açarak sokakları, caddeleri, şehrin en merkezi meydanlarını teröristlere tahsis ederek Türkiye'nin dostluğunun kazanılmayacağını" artık herkesin kabullenmesi gerektiğini söylemişti.
Erdoğan, "Oyalama taktikleriyle vakit kaybetmek yerine verilen sözlerin tutulmasının daha akılcı, daha faydalı ve devlet ciddiyetine yakışır bir yöntem olacağına inanıyoruz" demişti.