İstanbul, bu geceden itibaren kuzeyden esecek şiddetli Poyraz ile birlikte Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının etkisi altına girecek.
10 Mart Perşembe günü sabah erken saatlerden itibaren etkili olması beklenen kar yağışının 15 Mart Salı gününe kadar süreceği, kar kalınlığının Ocak ayındaki değerlere (en çok 70-80 cm çatalca, Arnavutköy, ortalama 30-50 cm) ulaşacağı öngörülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulundu.
Buna göre 4023 km'lik yol ağında trafiğin açık tutulması ve toplu ulaşımın aksamaması için 9.500 personel, 2.000 araç – iş makinesi ile (650 kar küreme ve tuzlama aracı) 7/24 esaslı çalışma sürdürülecek.
Metrobüs sabaha, raylı sistemler 02.00'ye, vapurlar ise 24.00'e kadar çalışacak.
Deniz Taksi de 24 saat hizmet verecek. İETT ve Şehir Hatları, yoğunluğa göre ek seferler koyacak.
İSPARK 70 bini aşkın araç kapasitesiyle 24 saat hizmet verecek.
Kapanan yollar çekicilerle hızla açılacak.
220 bin ton tuz ve 64 tank (1.290 ton) solüsyon, müdahale için sahada hazır tutuluyor.
DON VE BUZLANMA TEHLİKESİ
Kentin kuzeyi ve Boğaz kesiminde ağırlıklı olmak üzere, il genelinde aralıklı kuvvetli yoğun kar sağanakları bekleniyor. Poyraz fırtınası nedeniyle don ve buzlanma tehlikesi var.
– İstanbul'daki 4023 km'lik yol ağında, 2.000 araç – iş makinesi ve 9.500 personel görev yapacak. Kar küreme ve tuzlama ekipleri, 465 müdahale noktasında olumsuzluklara karşı hızla müdahale edilecek.
– Stokta 220 bin ton tuz ve 64 tank (1.290 ton) solüsyon, yolları açmak için hazır tutuluyor. İhtiyaç halinde saatte 25 ton solüsyon da üretilebilecek.
– Kritik noktalara bırakılan tuzlarla; hastane, hal, otogar gibi kamu kurumları ile üstgeçit, otobüs durağı ve meydanlardaki kar birikintilerine ve buzlanmalara hızla müdahale edilecek.
– İstanbul genelinde 60 noktada kurulan BEUS'tan (Buzlanma Erken Uyarı Sistemi) gelen mesajlar doğrultusunda ekipler çalışmalarını yürütecek. Ekiplerin takibi ve yönlendirilmesi araç takip sistemi üzerinden sağlanacak.
– Mobil büfeler ile hastanelerin acil servisleri, iskeleler ve yollarda trafikte bekleyen sürücülere sıcak içecek, çorba ve su servisi yapılacak. Sabah iskele, köprü, gişe, Marmaray ve Metrobüs durakları gibi ana arterlerde, geceleri ise hastane acil servis önlerinde İstanbullulara ikramlarda bulunacak.
-Kritik noktalarda (Mahmutbey gişeler, Hadımköy gişeler, köprü çıkışlarında) 4 mobil WC İstanbullunun hizmetinde.
ULAŞIM
– İBB'nin sorumluluğundaki anaarter ve bağlantı yollarında çekici – kurtarıcı araçlar hazır bekletilerek, trafik kazaları ve yolda kalmalara hızla müdahale edecek.
– Muhtarların kontrolündeki kürüme aparatlı traktörler ile köy yolların açık tutulması sağlanacak.
– Toplu ulaşımın aksamaması için her türlü tedbir alındı.
İETT otobüsleri normal seferlerini aksatmadan sürdürecek. Toplam 5300 araçla günlük 54 bin sefer yapılması planlandı. Yoğun hatlara ek sefer konulacak. Raylı sisteme paralel hatlar, en yakın metro entegre istasyonuna yönlendirilecek.
– Metro İstanbul, 9 Mart Çarşamba gününden 13 mart Pazar gününe kadar M1, M2, M3, M4,M5, M6,M7, M9 ,F1 Füniküler, T1, T4, T5 tramvay hatlarında seferlerini 02:00'ye kadar sürdürecek.
– Metrobüs kar yağışı boyunca 24 saat açık kalacak.
. Metrobüs hattını açık tutmak için 26 kar küreme tuzlama aracı, 5 solüsyon tankeri görevlendirildi.
– Şehir Hatları'nda Kadıköy-Karaköy, Beşiktaş-Üsküdar gibi ana hatlardaki seferler, Çarşamba ve Perşembe günü gece yarısına kadar devam edecek.
Deniz Taksi (25 adet) de 24 saat hizmet verecek.
– İSPARK 70 bini aşkın araç kapasitesi ile 24 saat hizmet verecek. Tüm katlı otoparklar 24 saat açık olacak. İstanbullular, kendilerine yakın, uygun katlı ve açık otoparklara İSPARK Cep uygulamasından ulaşabilecek.
– Toplu ulaşımda hava şartları nedeniyle oluşabilecek aksamalar ve alınan tedbirler sosyal medyadan anında duyurulacak.
BİRİMLER – İŞTİRAKLER
– Hızır Acil, itfaiye, zabıta ve cenaze hizmetleri, aksamadan devam edecek.
– İSKİ, şehre 24 saat kesintisiz, kaliteli su vermeye devam etmek için tüm tedbirleri aldı.
– 600 vatandaş temsilcisi ile hizmet veren 153 Çözüm Merkezi, İstanbulluların her konudaki taleplerini anında birimlere ulaştıracak.
– İBB Darülaceze Müdürlüğü ve Zabıta Daire Başkanlığı koordinasyonda, evsiz vatandaşlar tesislerde misafir edilecek. Esenyurt ve Kayışdağı'ndaki barınma merkezlerinde banyo, tıraş, kıyafet, sıcak yemek ve barınma hizmeti, sağlık taraması ve ilaç desteği ile aileye teslim veya memleketine gönderme hizmetleri sunulacak.
– Sokak hayvanlarının beslenmelerine ve tedavilerine yönelik Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü hizmetleri kış şartlarında artırılacak. Şehrin ücra noktalarındaki sokak günlük 2 ton besleyici değeri yüksek kuru mama dağıtımı yapılacak.
– İGDAŞ da aynı şekilde kente 24 saat doğalgaz sağlamaya devam etmek üzere önlemlerini aldı. Olumsuz hava şartlarına rağmen sahada sayaç tamiri ve yenileme işlemleri kontrollü bir şekilde devam edecek.
– İSTAÇ; ev, sanayi, gemi, hafriyat gibi atıkları aksatmadan aktarma ve bertaraf noktalarına götürülecek. Her hangi bir atık çöp sorunu yaşanmayacak.
– İstanbul Halk Ekmek olarak 7×24 üretime ve her noktaya ekmek dağıtımına devam edecek.
– Ürün stoklarını artıran Hamidiye AŞ, bayilere ve zincir mağazalara su ulaştırmaya devam edecek.
– Hastane kafelerinde 24 saat kesintisiz hizmet verecek BELTUR, restoran ve kafelerinde ise 10-18 saatleri arasında hizmet verecek.
– İBB Wi –Fi kesintisiz hizmet verecek. İtfaiye ve zabıta telsiz altyapılarının aksamaması için ekipler 7/24 hazır bekleyecek.
-Boğaziçi Yönetim AŞ, yönetimindeki 16 siteye 167 ton tuz bıraktı. Kar küreme ve temizleme çalışmaları için yeterli sayıda personel hazır tutulacak.