İsrail medyası: İsrail-Kerry atışmasını Türkiye ve Katar'a ilişkin kaygılar körükledi

Gazze ateşkesi ile ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından sunulan önerilerin İsrail tarafından reddedilmesi ve bu ülke ile Kerry arasında yaşanan gerginliğin yankıları sürerken ihtilafı, İsrail'in Türkiye ve Katar ile ilgili "kaygılarının körüklediği" iddia ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
İsrail medyası: İsrail-Kerry atışmasını Türkiye ve Katar'a ilişkin kaygılar körükledi

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından New York merkezli Jewish Telegraphic Agency (JTA), geniş bir analizde "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Gazze'de ateşkes sağlama çabaları konusunda İsrail ile yaşadığı atışmanın gerisinde Türkiye ve Katar'ın Filistinlilerin çalışmalarındaki rolüne ilişkin daha büyük bir gerginlik bulunuyor" görüşü öne sürülüyor. Analizde İsrail'in Kerry'nin önerilerini geri çevirmesinin nedeni şöyle dile getiriliyor:





"İsrailli yetkililer, Kerry tarafından sunulan ateşkes önerisini, kısmen, İsrail'in çıkarlarına giderek daha düşmanca gibi değerlendirilen gündemleri olan bu iki bölge gücünün (Türkiye ve Katar) ABD dışişleri bakanının diplomatik çabalarındaki ölçüsüz gibi görülen etkileri nedeniyle reddettiler. Her iki ülke, ABD'nin geleneksel müttefikleri olsa da aynı zamanda Hamas'ı destekliyor."





Bu çerçevede Katar'ın "finansal, siyasi ve diplomatik yollardan Hamas'a destek verdiğine dikkat çekilirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert eleştirilere de vurgu yapılan analizde, İsrail'in başlıca muhatabı olarak Mısır'ı tercih etmesinde bu ülke yönetiminin Hamas'a olan "derin antipatisi"nin etkili olduğu da ifade ediliyor.





Bu arada, JTA'nın analizinde Obama Yönetiminin ilk döneminde Ortadoğu'dan sorumlu, ABD Dışişleri eski Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapan Tamara Cofman Wittes'in değerlendirmesine de yer veriliyor.





-"TÜRKİYE VE KATAR GEREKLİ MUHATAPLAR"-





Halen ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nün Ortadoğu Politika Merkezi Direktörü olan Cofman Wittes, "Türkiye ve Katar'ın; Hamas'ın müzakere sürecinde inandırıcı temsilcilere ihtiyacı olduğu için gerekli muhataplar olduğunu" belirtirken şunları söyledi:





"İsrail ve Mısır'ın, Hamas'a dost bölgesel güçlerin bu görüşmelere dâhil olmasından neden rahatsız olduklarını anlıyorum. Ancak dâhil değillerse ateşkesi bozabilirler. Yapıcı olmayan biçimde hareket etme yönünde herhangi bir gerekçeleri olmaması için onları angaje etmek lazım."(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin