Suriye’de Beşşar Esed rejiminin muhaliflere uyguladığı işkenceleri belgeleyen ve ilk olarak Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan fotoğraflar, ABD’nin başkenti Washington’daki Soykırım Müzesi'nde sergilendi.
“Caesar” kod adlı askeri polisin sızdırdığı rejimin işkence fotoğraflarının bir kısmı, başkent Washington’daki Amerikan Yahudi Soykırımı Müzesi’nde ziyaretçilere gösterilmeye başlandı. Projektörle ekrana yansıtılan yaklaşık bir düzine fotoğrafın, rahatsız edici içeriğinden dolayı sayısının sınırlandırıldığı belirtildi. Fotoğrafların toplam sayısının ne kadar olduğu, nasıl ve kim tarafından çekildiğiyle ilgili bilgiler de ekranlara yansıtılırken, ziyaretçilerin fotoğraflara ilgi gösterdiği gözlendi.
Amerikan Yahudi Soykırımı Müzesi’nin Soykırımı Önleme Merkezi Direktörü Cameron Hudson, sergilenmeye başlanan fotoğrafların birkaç ay boyunca müzede yer alamaya devam edeceğini söyledi. Hudson, fotoğrafların müzede sergilenmesinin amacını şöyle dile getirdi;
“Rejimden kaçarak bu fotoğrafları sızdıran kişi, Suriye’de nelerin yaşandığını gösteren fotoğrafları ülkenin dışına çıkartarak kendi hayatını riske attı. Bu gerçekliğin gün yüzüne çıkarılmasına yönelik sorumluluğumuz vardı."
AA duyurdu
Suriye'de Esed rejimine bağlı askeri birlikler tarafından işkenceyle ve aç bırakılarak öldürülen rejim muhaliflerinin fotoğrafını çekmekle görevli kod adı "Caesar" olan askeri polis, 11 bin kurbana ait 55 bin fotoğrafla bu ülkeden kaçmış, Anadolu Ajansı da bu fotoğrafları kamuoyuna duyurmuştu.
Fotoğrafların yayınlanmasının ardından uluslararası kamuoyunda infiale neden olmuş, ABD, AB ve BM'de Suriye'de yaşanan insanlık dışı işkence suçlarıyla ilgili soruşturma ve sorumluların cezalandırılması talebi gündeme gelmişti. "Ceasar", geçen aylarda da kamuya açık bir ortamda ilk kez ABD Kongresi'nde konuşmuştu. (AA)