İSİMLERİ VAN'DA YAŞAYACAK

DHA Muhabirleri Sebahattin Yılmaz, Cem Emir ve Japon doktor Atushi Miyazaki’nin isimleri Van'da yaşatılacak.

Google Haberlere Abone ol
İSİMLERİ VAN'DA YAŞAYACAK

VAN’da 9 Kasım tarihinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından üç binasına da kullanılamaz raporu verilen Van Belediyesi, Aralık ayı meclis toplantısını çadırda yaptı. Belediye Meclisi, 9 Kasım’da yıkılan Bayram Oteli’nin enkazında yaşamlarını yitiren DHA Muhabirleri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir’in adlarının kentte cadde veya sokağına verilmesi önerisi kabul etti. Belediye Meclisi, depremin ardından yardım için gelen Van’da Bayram Oteli enkazında hayatını kaybeden Japon doktor Atushi Miyazaki’nin adının da bir caddeye verilmesini kararlaştırdı.

Van Belediyesi, Aralık ayı meclis toplantısını dün çadırda gerçekleştirdi. Van Belediye Başkanı BDP’li Bekir Kaya’nın başkanlık ettiği meclis toplantısı, depremde hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından bir açıklama yapan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, 23 Ekim’de meydna gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından şu ana kadar ‘kentin afet bölgesi’ ilan edilmesi ile ilgili tartışmaların yaşandığını belirterek, kentin ‘afete maruz kalmış’ bölge olarak ilan edilmesi için belediyenin görüş ve düşüncelerinin yer aldığı bir rapor hazırlayarak gerekli yerlerle gönderildiğini söyledi.

Konu ile ilgili hala bir kafa karışıklığının olduğuna dikkat çeken Kaya, ayrıca "Belediyenin yetkileri mi elinden gidecek?" diye bazı söylemlerin ortaya atıldığını, bu söylemlerin ise halkta kafa karışıklığına neden olduğunu belirtti. Kentin afete maruz kalan bölge olarak ilan edilmemesinin nedenlerinden birinin hükümet ve iktidardan daha çok İl Valisi olduğunu iddia etti.

Bakanlar Kurulu’nun bir araya gelerek kentte yaşayan vatandaşların ve esnafın iş kaybı ile ilgili bir yol haritasının belirlenmesi gerekliliğini de belirten Kaya, özellikle belediye sınırları içerisinde yer alan tüm düzenlemelere belediyenin dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

İller Bankası’nın Van Belediyesi’nden yüzde 40 kesinti yaptığını da hatırlatan Kaya, "Günlük gelirlerimiz azaldı. Halkın deprem nedeniyle belediye ile bir iş ve işlemi kalmadı. Günlük gelirimiz artık yok. Gelirlerimizden kesintilerin devam etmesi insanı daraltan bir husus. Erciş Belediyesi’nde herhangi bir kesinti yapılmıyor, hatta kentin temizlik işlerinin bile AFAD tarafından ihale edildiği ve buradan karşıladığını Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay söyledi. Bu tutum halkı cezalandırmanın ötesinde bir şey değildir" dedi.

Belediye Başkanı Kaya’nın konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi. Kentte faaliyet gösteren Özel Halk Otobüslerine ait aylık ödenen bilet ücretlerinin 6 ay boyunca alınmaması ve diğer borçların da 6 ay ertelenmesi oy birliği ile kararlaştırıldı.

Meclis ayrıca aldığı önerge ile Bayram Oteli enkazında kalarak hayatlarını kaybeden DHA Muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir’in adlarının kentte cadde veya bir sokağa verilmesi önergesini kabul etti. Meclis önümüzdeki günlerde cadde ve sokağın hangisi olacağı konusunu netleştirerek karar verecek. Meclis yine Bayram Oteli enkazında hayatını kaybeden Japon doktor Atushi Miyazaki’nin adını ise Hacıbekir Caddesi’ne verilmesi önergesini de kabul etti.


DHA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin