Sefter Taş ve Fethi Şahin'in 22 Aralık 2016'da IŞİD tarafından yakılarak infaz edildiğine dair video, Türkiye kamuoyunun hafızasındaki yerini koruyor. İki Türk askerinin öldürülmesi için fetva verdiği ileri sürülen IŞİD'li Jamal Abdul Rahman Alwi ise yakın zamana kadar Gaziantep'te kuş satarak yaşamını sürdürüyordu.
17 Eylül 2021'de tutuklanan Alwi'ye Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Alwi, 17 Aralık'ta hakim karşısına çıkarak hakkındaki suçlamaları reddetti.
Halk TV'den İsmail Saymaz'ın aktardığına göre Konya'da yaşayan baba Mehmet Şahin, Çumra Asliye Ceza Mahkemesi'nde 9 Aralık günü verdiği ifadede, oğlunun bugüne değin hiç bilinmeyen hikayesini anlattı. Bu sözler, tutanaklara şöyle yansıdı:
"Oğlum askerden çürük raporu alarak gelmişti. 2015 yılında oğlum bana, 'Sözüm var, Suriye'de çalışacağım' diyerek, yanımızdan ayrıldı. Yanma olayından önce oğlum IŞİD'in eline düşmüş. IŞİD'in kurduğu cezaevi gibi kuruma oğlumu almışlar. Oğlumla birlikte Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) komutanının kardeşi de IŞİD'in eline esir düşmüş. Oğlum telefon numaramı vermiş. Beni aradılar, Kilis'e çağırdılar. Kilis'e gittim. ÖSO komutanı olduğunu söyleyen kişi ile görüştüm.
'ÖSO'NUN KOMUTANIN KARDEŞİ, REHİNE KARŞILIĞI SERBEST BIRAKILMIŞ'
Bana Türkiye adına çalıştıklarını söylediler. Ancak Türk değil, yabancıydılar. Türkçe konuşmayı bilmiyorlardı. ÖSO'nun komutanının kardeşi rehine karşılığı serbest bırakılmış. Kendisiyle konuştum. 'Oğlumu neden IŞİD esir aldı?' diye sordum. 'Bana muhbirlik yaptığı ve silahlı olduğu' için yakalandı' (dedi.) Jandarma istihbarat olarak çalışıyormuş. Oğlum jandarmaya muhbirlik yapıyormuş. Bu nedenle esir alınmış. Oğlumu kurtaracaklarını söylediler. 'Önce Allah, sonra bize güven' dediler.
'DEVLET OĞLUMUN SAĞ YA DA ÖLÜ OLDUĞUNU BİLDİRMEDİ'
Kilis'ten döndükten birkaç ay sonra yanma olayı meydana geldi. Devlet oğlumun sağ ya da ölü olduğunu bildirmedi. Resmi kayıtlarda oğlum sağ hala gözükmektedir. BİMER ve CİMER vasıtasıyla talepte bulundum. Herhangi bir bilgilendirme yapılmadı."