İngiliz hükümeti, internet ortamındaki tehditlerin incelenmesine yardımcı olmak amacıyla polis ve güvenlik güçlerine şüphelilerin internet iletişimlerinin izlenmesi için daha fazla yetki verilmesi konusunda yeni bir yasa çıkarmak istiyor.
İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında hükümetin bu yöndeki çalışmalarına ilişkin konuşan İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, yeni yasanın gerekliliğini vurguladı.
İngiliz bakan, ülkesine yönelik tehditlerin giderek arttığına dikkati çekerek, "Bizleri güvende tutması gereken istihbarat kurumlarının işlerini yapabilmesi için ihtiyaç duydukları yetkileri onlara verdiğimizden emin olmak bizim işimiz" dedi.
May, konuya ilişkin hazırlanacak "iletişim yasa tasarısı"nın detaylarının sonbaharda duyurulacağını açıkladı.
Hükümet rapor hazırlattı
İngiliz hükümeti, güvenlik güçlerinin suçlular ve teröristleri takip edebilmesi için ne tür bilgileri toplayabileceğinin araştırılması kapsamında bağımsız terör yasaları gözlemcisi David Anderson'ı görevlendirmişti.
Anderson, bu konuda hazırladığı raporunda Birleşik Krallık'ın "yeni ve daha kapsayıcı bir yasaya ihtiyacı olduğunu" belirtti.
Hükümetin geçen yıl yürürlüğe koyduğu "Bilgi Saklama ve Soruşturma Yetkileri Yasası"nın yeterliliğini inceleyen David Anderson, 300 sayfalık analizinde, hükümetin suçlularla mücadelesi çerçevesinde uyguladığı yasayı "parçalanmış" diyerek eleştirdi ve "kapsayıcı ve anlaşılabilir" yeni bir yasanın hazırlanması gerektiğini kaydetti.
Raporu hakkında konuşan Anderson, şunları söyledi:
"Modern iletişimler, ahlaksız kişiler tarafından siber saldırıdan terörizme, casusluktan dolandırıcılığa, adam kaçırmadan çocukların cinsel istismarına kadar birçok amaç için kullanılabilir. Dünya sürekli değişiyor. Bizi güvende tutmaları için güvenlik güçleri gerekli yetkilere sahip olmalı. Ayrıca pedofili, terörist veya internet dolandırıcılığı gibi durumlarda da kişilerin iletişimlerine nüfuz etmesi için güvenlik güçleri gerekli yetkiye de sahip olmalı."
Anderson, ayrıca, şüphelilerin iletişimlerinin izlenmesi için verilecek emirlerin de siyasiler tarafından değil, yargıçlar tarafından verilmesi gerektiğini belirtti. (AA)