'İnternetten satılan sinema biletleri yapımcıya bildiriliyor mu?'

Sinemada yaşanan tartışmalara bir yenisi daha eklendi.

Google Haberlere Abone ol
'İnternetten satılan sinema biletleri yapımcıya bildiriliyor mu?'

Sabah Gazetesi yazarı, sinema salonu işletmecileri ile film yapımcıları arasındaki krizde yeni bir iddiayı gündeme getirdi.



İnternettten alınan sinema biletlerinin salon kapısında kontrol edilmeden izleyicinin içeri alındığını ve bu biletlerin yapımcıya rapor edilmediği iddia edildi. Sabah Gazetesi yazarı Funda Karayel bugünkü köşesinde bu iddiayı yapımcılara ve sinema salonu işletmecilerine sordu.



Funda KARAYEL / SABAH



İnternetten satılan sinema biletleri yapımcıya bildiriliyor mu?



Sinema dünyasında günlerdir süren krizde henüz yeni bir gelişme yok. Hâlâ yasa teklifinin kabulü, yapımcı ve sinema salonlarının uzlaşması ve filmlerin vizyona girmesi bekleniyor. Sinemaseverler, haftalardır sinema biletlerinin fotoğraflarını çekerek promosyon isyanlarıyla beraber bize yolluyorlardı. Biz de onları belgeli bir şekilde yayınlıyorduk. Bu hafta farklı bir şikayet maili daha aldım, konu bambaşkaydı. Yasa teklifinde sunulan bir maddede, "Sinema salonu işletmecileri, film gösterimleri ile ilgili bilgileri bakanlığa iletmek üzere, belirlenen donanım ve yazılımı işler halde bulundurmakla yükümlü olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'deki tüm salonlarda kullanılması zorunlu olan bir arayüz geliştirerek kullanıma açacak. Bu sayede günlük bilet satış rakamları otomatik olarak gün sonunda sistemden alınarak yapımcı ve dağıtımcıyla paylaşılacak. Yasa teklifinde, gerekli donanım ve yazılımı işler halde bulundurmayan işletmeye salon başına 50 bin TL para cezası öngörülüyor" yazıyordu. Yapımcılık okulundan yeni mezun olmuş bir sinemasever, internetten aldığı sinema biletiyle kapıda kontrol edilmeden içeri alındığından bahsediyor ve soruyordu, "Funda Hanım ben kendi filmlerimin yapımcılığını yaptığımda benim filmime satın alınan bilet kontrol edilmeyecek ve bu bize raporlanmayacak mı?" diye. Mars'ın Kurumsal İlişkiler Direktörü Aslı Irmak Acar'a bu durumu sordum. "Bilet nereden alınırsa alınsın bu biletler yapımcıya raporlanıyor tabii ki" dedi. Yapımcılara sordum, sadece kapıda barkodu okutulan biletlerin onlara raporlandığını söylediler. Şimdi yorum sizin...Film yapımcıları ile sinema işletmelerini karşı karşıya getiren şeffaflık ve promosyon uygulaması anlaşmazlığını Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi çözecek.



Yazının devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin