Türkiye'de yolsuzluk soruşturması ve onu izleyen gelişmelerin ardından internet ile ilgili hazırlanan düzenleme, İngiltere basınının da dikkatini çekti. Financial Times gazetesi, düzenlemeyi "Erdoğan iktidar üzerindeki kontrolü sıkılaştırırken Türkiye internete sınırlamalar getiriyor" başlıklı bir haberde değerlendirdi.
Ekonomi gazetesi Financial Times "Bir yolsuzluk skandalına yanıt olarak hükümetin, yargı kurumları üzerindeki denetimini sıkılaştırdığı bir sırada Türkiye, internete erişim üzerindeki kontrolünü de artırmaya çalışıyor" sözleriyle girdiği haberinde iktidar partisince sunulan bir yasa tasarının "Ulaştırma ve Haberleşme Bakanına özel hayatı ihlal ettiği gibi değerlendirilen siteleri bloke etme yetkisini verirken internet hizmeti sağlayıcılarının müşterilerinin internet hareketlerine ilişkin bilgileri tutmaya zorladığını" yazdı.
Türkiye'nin zaten çocukları korumaya yönelik internet filtrelerinin olduğunu, geçen yılın ilk yarısında da materyel geri çekmesini sağlamak amacıyla Google'ya bin 673 başvuruda bulunarak büyük bir farkla dünyanın birincisi olduğunu anlatan gazete, Türkiye'nin başvuruların çoğunun reddedildiğine de dikkat çekiyor. Haberde şöyle devam ediliyor:
"Ancak eleştirenlerin bazıları, yasal girişimin, dört eski bakan ve Sayın Erdoğan'ın kendi oğlu dahil, hükümet ile bağları bulunan çok sayıda kişiyi hedef alan bir yolsuzluk soruşturmasının ardından hükümetin daha çok güç topladığı genel bir eğilimin bir parçası olduğunu savunuyorlar."
İngiltere gazetesi, bu çerçevede HSYK düzenlemesi ile polis ve savcılar arasında "toplu personel kaymalarına gidildiğine dikkat çekerek bu gelişmelerin soruşturmada ilerlemenin sağlanmasını ya da yeni soruşturmaların açılmasını zorlaştıracağını düşünüyor.
"AKP ile Gülenciler arasındaki husumet yoğunlaşırken, iddia edilen yolsuzluklara ilişkin yeni bilgilerin internete sızdırılması beklentilerinin arttığını" kaydeden gazete, son yıllarda bazı "yüksek profilli" kişiler hakkında internette yayımlanan videoları da anımsatıyor.
DAHA BÜYÜK YETKİLERİ ELDE ETME ÇABA WASHİNGTON'DA KAYGI YARATTI"
İnternete ilişkin yeni yasal önerilerin hükümete bu tür videolara erişimini engellemeye olanak sağlayabileceğine işaret edildiği haberinin son bölümünde de "Ankara'nın daha büyük yetkileri elde etmeye yönelik çabası, Washington ve Brüksel'de de kaygı yarattı" diye yazdı. ANKA