Sanat, tasarım, mühendislik ve koku gibi duyusal alanları merkeze alarak gerçekleştirdiği disiplinler arası çalışmalarıyla bilinen sanatçı Ahmet Yiğider, 'Intellect / Kafa' isimli heykel sergisi ile ülke sınırlarını aşıyor. Sanatçının 15 heykelini sunacak olan sergi, Rusya’nın en saygın çağdaş sanat galerinden Moskova Gallery Fine Art’ta dünyadan sanat severler ile buluşacak.
İnsanın gelişimine farklı bir bakış
“Intellect / Kafa” sergisindeki eserler, farklı üretim evrelerini kapsayan iki grupta inceleniyor. Sergiye ismini veren ilk seri, insanoğlunun gelişimine tarih ve zaman faktörünü de dahil ederek farklı açılardan bakıyor. Bugün ulaşmış olduğu bilgi ile insanoğlunun, maddeye daha çok hükmetme, makro ve mikro evreni daha iyi kavrayabilme noktasında büyük mesafe kat etmiş olmasına rağmen; temsil ettiği farkındalık, düşünme, sorumluluk ve erdem seviyelerinin büyük bir utanç vesilesi olarak sorgulanabileceğine dikkat çekiyor.
İnsanın var olma çabası
Projenin ikinci evresindeki heykeller ise sanatçının “Detraktif Anatomiler” olarak tanımladığı yeni bir anatomi anlayışını ortaya koyuyor. Bu evre, insanın var olma çabasını ve anatomisini tek bir kavramsal ve biçimsel dilde kaynaştırma arayışından yola çıkıyor. Soyutlama veya salt yalınlaştırma yaklaşımından farklı olarak anatomik çizgileri temel ve genel geçer ayırıcı unsurların birçoğundan arındırma, var oluşunun en dip noktasına ulaşma, bu nokta üzerinden yaratılan negatif alanlarda görme ve düşünme uzuvlarını kutsayan yeni imgeleri arama arzusunu ifade ediyor.
Moskova Gallery Fine Art Küratörü Timophey Smirnov ise Yiğider’in sanat yaklaşımı için şu ifadeleri kullanıyor: “Bir sanatçının eserlerinde birden fazla alanı buluşturması cesur ve ilginç bulunabilecek bir durumdur. Ahmet Yiğider çok yönlü yaratıcılığı ile, mühendislik tasarımından ince bir plastisite ve yuvarlak biçimlerin estetik ve anıtsal duruşuna; hatta koku gibi duyusal deneyimlere kadar nüfuz ederek bunu başarıyor. Sanatçının en özgür yaratıcılığına heykellerinin üstünde çalışırken ulaştığı görülüyor. İşte bu nedenle sanat düşüncesini oldukça derin buluyoruz.”
Ahmet Yiğider kimdir?
Artvin doğumlu Ahmet Yiğider’in çocukluğu ilk atölye eğitimini de aldığı Erzurum’da geçti. 2002-2007 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimi aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tasarım alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2018 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde Tasarım Yönetimi dersleri verdi.
15 yıla yaklaşan profesyonel yaşamında Evyap, Ülker-Hero, Mane Fils gibi çok sayıda global markada marka ve iletişim yöneticiliği yaptı. Yaratıcı süreçlerden sorumlu olduğu koku ve tat tasarım şirketi olan Seluz’da Marketing Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi olarak 2015 yılından bu yana görev yapıyor. Bunlara paralel olarak, 2007 yılında kurduğu bağımsız atölyesinde sanat ve tasarım merkezli disiplinler arası çalışmalar yürütüyor. SABUN; Biçim, Renk Doku (2010), Baksı Kokusu (2016) ve Massence (2018) bu projelerden birkaçını oluşturuyor. Sanatçının “Intellect / Kafa” projesi, 2017’den bu yana atölyesinde ürettiği eserlerden oluşuyor.
Moskova Gallery Fine Art Hakkında
Rusya’nın önde gelen çağdaş sanat galerinden olan Moskova Gallery Fine Art, 1992’de Marina Obraztsova ve Irina Filatova tarafından kuruldu. 30 yıllık geçmişinde Rus çağdaş sanatının önemli isimleri olan E. Gorokhovsky, I. Vulokh, S. Shablavin, D. Shorin, Igor Shelkovsky, F. Infante, I. Chuikov, K. Zvezdochetov, V. Koshlyakov, V. Dubossarsky’nin de aralarında olduğu 100’den fazla sanatçıyı ağırlayarak 250’nin üzerinde sergi gerçekleştirdi. Bu sergilerin arasında Moskova Modern Sanat Müzesi (Moscow Museum of Modern Art), Rus Devlet Müzesi (State Russian Museum) ve Tretyakov Gallery gibi Rus sanatını en üst düzeyde temsil eden saygın kurumlarla yaptığı projeler yer alıyor.
Gallery Fine Art, Rusya’nın önemli çağdaş sanat alanlarından Winzavod içerisinde yer alıyor. 1800’lü yıllarda bir fabrika olarak kullanılan Winzavod, 2007 yılında bir dönüşüm projesiyle çağdaş sanat alanına dönüştürüldü. Bugün Winzavod’da Rus çağdaş sanatının en önemli temsilcilerinden olan 9 sanat galerisi, 6 eğitim merkezi ve ayrıca atölyeler yer alıyor.