Ay'a inen dördüncü, Ay'ın genel olarak keşfedilmemiş güney kutbuna inen ilk ülke olan Hindistan'a ait uzay aracı, yüzeyde sülfür olduğunu doğruladı.
Geçen hafta başarılı bir şekilde iniş yapan Chandrayaan-3 adlı insansız uzay aracında taşınan ve kısaca LIBS olarak adlandırılan Lazerle Çalışan Parçalama Spectroscopisi, Ay'ın güney kutbunda yüzey yakınlarında element bileşimlerine ilişkin ilk saha ölçümlerini yapmaya başladı.
euronews'teki habere göre Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, "Saha ölçümleri bölgedeki sülfür varlığını kesin olarak teyit etmektedir ki bu yörünge araçlarındaki aletlerle mümkün olmayan bir şeydi." denildi.
ISRO, spektrografik analizlerin alimünyum, kalsiyum, demir, krom ve titanyumun da Ay'ın yüzeyinde bulunduğunu doğruladığını ve ek ölçümlerin manganez, silikon ve oksijenin varlığını gösterdiğini duyurdu.
Güney kutbu keşfe devam
ISRO, Sanskritçe "Bilge" anlamına gelen Pragyan adlı güneş panelleriyle çalışan altı tekerlekli araçla güney kutbunda keşif çalışmalarını sürdürecek. Aracın iki haftalık ömrü süresince bölgede dolaşarak görüntü ve bilimsel veri aktarması bekleniyor.
Bazı aksiliklere rağmen, Hindistan düşük maliyetle, diğer uzay programlarının başarılarını istikrarlı bir şekilde yakalamayı başardı.
Hindistan'ın dört yıl önce gerçekleştirdiği bir önceki Ay görevi son inişi sırasında başarısız olmuş ve o dönemde program için büyük bir gerilemeye neden olmuştu.
Hindistan'ın uzay planları
2014'te Mars'ın yörüngesine araç yerleştirmeyi başaran ilk Asya ülkesi olan Hindistan, eylül ayında Güneş'e bir araç göndermeyi planlıyor.
ISRO'nun planları arasında, önümüzdeki yıl Dünya'nın yörüngesine üç günlük mürettebatlı uçuş da yer alıyor.
Hindistan ayrıca Japonya ile birlikte 2025'te Ay'a bir araç göndermeyi ve önümüzdeki iki yıl içinde de Venüs'e doğru yörüngesel bir misyon planlıyor.
Sülfür ve önemi
Sülfür ya da diğer bilinen ismi ile kükürt, S sembolüne sahip ve atom numarası 16 olan bir elementtir.
Tüm canlıların sülfüre ihtiyacı vardır. İnsanlar için özellikle ayrı bir önem arz eder çünkü mutlak bir beslenme gereksinimi olan aminoasit metiyoninin bir parçasıdır.
Kükürt, yaşam için gerekli bir unsurdur. Aminoasitlerde (sistein ve metiyonin) ve proteinlerde bulunur. Kükürt bileşiklerinin gündelik hayattaki açıklamaları sıralandığında; soğanın neden ağlattığı, kuşkonmazın neden idrara tuhaf bir koku verdiği, sarımsağın kendine özgü bir aroması olduğu ve çürük yumurtaların neden bu kadar kötü koktuğu gibi konular direkt örnek gösterilebilir.
Birçok kükürt bileşiğinin güçlü bir kokusu olmasına rağmen, saf element hali kokusuzdur. Sülfür bileşikleri ayrıca koku alma duyunuzu da etkiler.