İngiltere'de hapis gazeteci yok

Başbakan Erdoğan, Merkel'le yaptığı görüşmede Londra'da tutuklu gazeteci olmadığı söyledi. Peki bu iddia doğru mu?

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'de hapis gazeteci yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (25 Şubat) basın toplantısında kendisine Türkiye’deki hapis gazeteciler ile ilgili soru yönelten Almanya Başbakan’ı Angela Merkel’e “İngiltere’de 50 gazeteci içerde, bu konuları da aynı şekilde soruşturuyor musunuz?” cevabını verdi.



İngiltere’de bağımsız gazetecilik yapan Kumru Başer Başbakan’ın bahsettiği gazetecilerin telefon dinleme, bilgisayar hackleme ve kamu görevlilerine rüşvet soruşturmaları kapsamında gözaltına alındıklarını, hemen hepsinin kefaletle serbest bırakıldığını söyledi.



“Bu gazeteciler Elveden, Weeting ve Tuleta adı verilen yasadışı telefon dinleme, bilgisayar hackleme ve kamu görevlilerine rüşvet verme soruşturmaları kapsamında göz altına alındılar. Hemen hemen hepsi de kefalet karşılığı serbest bırakıldı.”



“İngilizce’de ‘arrest’ sözcüğü hem ‘tutuklama’ hem de ‘göz altı’ anlamında geliyor. Bu gazeteciler de göz altına alındılar, tutuklanmadılar.”



İngiltere'de üç büyük soruşturma



İngiltere’de yasadışı dinleme skandalı 2006-2007 yılları arasında News Of The World'un kraliyet editörü Clive Goodman ve özel dedektif Glenn Mulcaire'in kraliyet yardımları için bırakılan telefon mesajlarını engellemeleri üzerine hapsedilmeleri üzerine ortaya çıkmıştır.



2011'de Metropolitan Polisi Weeting operasyonu kapsamında 2006 yılını da içeren bir soruşturma başlattı. Soruşturma kamu yetkililerine yapılan usulsüz ödemeler ve hacklenen bilgisayar iddialarına kadar genişledi.



Bugüne kadar Weeting Soruşturması (yasadışı telefon dinleme) kapsamında 16’sı gazeteci olan 32 kişi gözaltına alındı. Sekizi gazeteci olmak üzere 14 kişi hakkında dava açıldı.



Elveden olarak adlandırılan rüşvet soruşturmasında 29’u gazeteci olan 61 kişi gözaltına alındı. Henüz bir polis memurunun cezalandırıldığı davada yedisi gazeteci olan 12 kişi yargılandı.



Tuleta isimli bilgisayar hackleme soruşturmasında yedisi gazeteci olan yirmi kişi gözaltına alındı ama henüz kimse hakkında dava açılmadı. BİANET


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin