Adını eski bir Kürt çocuk oyunundan alan ve aylık olarak hem Kurmancî hem de Zazakî dillerinde yayımlanacak olan GOG’da Red Kit, Yakari, Thorgal ve Milo gibi yabancı çizgi karakterlerin yanı sıra Doğan Güzel ve Ender Özkahraman gibi karikatür sanatçılarının çizgi romanları da yer alacak. Çocuklar GOG’da yayımlanacak hikayeler ve kahramanlar sayesinde hem dünyanın farklı kültürleriyle tanışacak, hem de dergide kendi kültürlerine özgü yerel içerikler bulabilecekler. 25 yıldır karikatürist ve illüstratör olarak çalışan İmam Cici’nin çalışmaları da dergide yayımlanacak.
Çizgi romanların eğlenceli görsellerinin ve kısa cümlelerden oluşan basit ifade tarzının Kürtçe okuma yazmayı çok kolaylaştıracağı, bu sayede GOG’un, Kürt çocuklarının kendilerini ana dillerinde daha rahat ifade edebilmelerini destekleyeceği düşünülüyor. GOG aracılığıyla çocukların ana dilleriyle daha yakın bir bağ kurmalarına ve dilin devamlılığına dair bir katkı sunulmak isteniyor.
GOG ilk etapta henüz yapım aşamasında olan www.gog-weneroman.com adresinden online olarak yayımlanacak. Derginin, her hanenin internetten alışveriş yapacak araçlara ve imkanlara sahip olmaması nedeniyle, dijital satıştan elde edilecek geliriyle, ileride basılı da yayımlanarak bütün çocuklara ulaştırılması hedefleniyor. Bu amaçla kurulan Şemkur Yayıncılık kapsamında ileriki dönemlerde, dünyaca ünlü çizgi romanların albümlerinin Kürtçe’ye kazandırılması ve tüm bu yayınların, Avrupa dahil, Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı her yere ulaştırılması hedefleniyor.
Projenin hayata geçebilmesi için online bağış sitesi fongogo.com’da bir kampanya başlatıldı. https://bit.ly/31Q2Yhk adresinden ulaşılabilen bağış kampanyasında İmam Cici’nin “Türkiye’de yirmi milyonu aşkın Kürt olmasına ve Türkiye’de konuşulan en yaygın ikinci dil olmasına rağmen Kürtçe, ana dil eğitim hakkı olmayan bir dildir. Bunun da ötesinde Zazaca, Unesco raporlarında yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan bir dil olarak geçer. Dilimizi bu durumdan korumanın tek yolunun çocuklara severek okuyacakları yayınlarla ulaşarak ,ana dillerine ilgilerinin artması olduğunu düşünüyorum. GOG tam da bu amaçla ortaya çıktı. Bizlere vereceğiniz destekle sadece Kürt çocuklarına dergilerini hediye etmiş olmayacaksınız; aynı zamanda binlerce yıldır var olan kadim bir kültürün devamına da katkıda bulunmuş olacaksınız” ifadelerine yer verildi.
GOG internet sitesi: https://www.gog-weneroman.com