2022 Yılı Detaylı İlaç Listesi Analizi'nde 2 bin 706 orijinal ve 5 bin 992 jenerik ilaç incelendi. İlaçların orijinal ve jenerik olma durumları haricinde depocuya satış fiyatları ve referans alınan bölgelerin sektörel haritası analiz edilen diğer önemli unsurlar oldu.
Araştırma kapsamında aktif ürünler listesinde incelenen ilaçlarda iki farklı kriterin temel alındığını ifade eden araştırma ekibinden ve raporun araştırmacılarından Uzman Ekin Begüm Karahan “Türkiye'de 2004'ten bu yana ilaç fiyatlarının belirlenmesinde referans ülke sistemi kullanılıyor. Bu sistemde, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği en az 5, en fazla 10 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin ilaç fiyatları karşılaştırılarak en düşük fiyat esas alınıyor. Raporumuzda incelediğimiz ilaçlarda orijinal ve jenerik ürünler olarak iki farklı kategorimiz bulunuyor" dedi.
FİYATLARDA EN YÜKSEK İSVİÇRE EN DÜŞÜK PORTEKİZ
Yine araştırma ekibinden eczacı Yaren Erkut ise “Türkiye'nin orijinal ilaçların fiyatlandırmasında tek bir ülkenin üstünlüğü gözlenmemektedir. ifadelerini kullandı
Raporda Türkiye'de ilaçların yüzde 21'lik oranla Yunanistan'ı referans aldığı kaydedilirken bunu yüzde 16 ile Fransa, yüzde 12 ile İtalya ve İspanya'nın takip ettiği gözlendi. Jenerik ilaçların fiyatlandırılmasında ise benzer bir tablo görüldü. Öte yandan Almanya ve İsviçre gibi resmi referans ülkeler arasında yer almayan ülkelerinde ilaç fiyatlandırmasında önemli bir rol oynadığı ortaya kondu. Globale bakıldığında ise hem orijinal hem de jenerik ilaçların depocuya satışında en yüksek fiyat ortalamasıyla ilk sırada İsviçre yer alırken, Portekiz ise en düşük fiyat ortalamasına sahip ülke olarak konumlandı" diye konuştu.