Türkiye’nin en eski kadın meyhanecilerinden Beyza Gürbüzer, kitapta sahip olduğu Şimdi Meyhane’yi Ayvalık’ta açarak yıllardır kurduğu bir hayali de gerçekleştirmiş oldu.
Gökçe Dölek’in yeni romanı Büyük Resim, herkesi kendi hayatına uzaktan bakmaya davet ediyor. Ana karakteri Anlam’ın, büyük şehirde yaşayan herkesin hayali olan küçük bir kıyı kasabasına yerleşmesi ile başlayan kitap, kahramanının bu süreçteki duygusal yolculuğunu gözler önüne sererek bir anlamda okuyucuya, herkesin hayatındaki “Büyük Resim”in umut verici hikayesini anlatıyor.
Kahramanı olduğu kitap hayatı oldu
Yıllarca Bodrum ve İstanbul’un en iyi
meyhanelerinde işletmecilik yapan, Türkiye’nin en eski kadın
meyhanecilerinden Beyza Gürbüzer, kitabın en önemli ikinci
karakteri olarak okuyucu ile buluşuyor. Kahramanı olduğu ‘Büyük
Resim’ kitabında sahibi olduğu Şimdi Meyhane’yi, kitap daha
çıkmadan Ayvalık’ta açarak yıllardır kurduğu bir hayali de
gerçekleştiren Gürbüzer, meyhane kültürü ve adabı hakkında verdiği
tüyolarla okuyucuları lezzetli bir yolculuğa çıkarıyor.
İşte kitabın arka kapak yazısı:
Mucizeler onları beklemeyi bıraktığında olur.
Olmasına izin verdiğinde, olması için olması gerekenleri göze aldığında, yaşadıklarına iyi ya da kötü demeden kabul verip hiçbir anlam yüklemediğinde. Hayallerini düşünüp, “Biliyorum bir gün olacak” demenin rahatlığıyla şu anın tadını kaçırmadığında. Ve heyecanla hayal etmeye devam edip, aceleyle müdahale etmediğinde. Mükemmel zamanlamaya güvendiğinde, o zamanı sen tayin etmediğinde.
Bazen hayatın karşına çıkarttığı acı ‘sandığın’ o gerçek, sen farkında olmadan geleceğini inşa eder ve sen bir gün acına teşekkür ederken bulursun kendini.
Çünkü hayatın senin için ne planı olduğunu bilemezsin. Hangi sokağa neden girdiğini, kalbinin neden kırıldığını, raftan bu kitabı neden seçtiğini?
“Büyük Resim’de” hayalini kurduğun manzarayı yaratabilmek için fırça darbelerine hazır mısın?