İki gazeteciden 'Soykırım' kitabı!

Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümünden bir yıl önce, anmaların dünya çapında ilk başladığı 1965 yılında yaşananların Türkiye’ye yansıması '1965' kitabında toplandı.

Google Haberlere Abone ol
İki gazeteciden 'Soykırım' kitabı!

Gazeteci Serdar Korucu ile Aris Nalcı’nın soykırımın 50. yılında Türkiye medyasında yer alan haberleri mercek altına aldıkları kitap, Ermeni Kültür Yayınları aracılığıyla buluştu.



Ermeni diasporasının 1965’te dünyanın dört bir yanında düzenledikleri anma etkinliklerini aktaran kitap,50 yıl önceki 24 Nisan’da neler yaşandığını, hangi dinamiklerin etken olduğunu, dünya kamuoyunda soykırımın nasıl yankılandığını bugüne taşıyor.



Kitap, Lübnan’da organize olan bir grup Ermeni’nin öncülüğünde tüm dünyaya yayılarak ‘diaspora siyaseti’nin temellerinin atıldığı 1965’te soykırımla ilk kez bu kadar dolaysız yüzleşen Ankara’nın tutumunu, kamuoyundaki yankısını ve Türkiye Ermenilerinin yaşadıklarını medyanın merceğinden ele alıyor.



1965’te yayımlanan Türkiye’deki gazete ve dergilerden bir derleme sunan “1965”te, Türkçe yayımlanan Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Haber, Hürriyet, Milliyet, Ulus, Tercüman, Yeni İstanbul, Yeni Gazete ve Zafer gazeteleri ile Akbaba ve Yön dergilerinden ayrıca Ermenice yayımlanan Jamanak ve Marmara gazetelerinden makale ve haberler yer alıyor.



Ajansların haberleri, gazetelerin yurtdışındaki temsilcilerinin özel dosyaları, resmi ‘Türk Tarih Tezi’nin ruhunu yansıtan sütunlar ve karikatürlerle, bugün isimleri kamuoyunda farklı algılanan yazarların o günkü bakış açılarını yansıtan yazılarını da ‘1965’te bulmak mümkün. Tüm bu bilgi ve belgeleri bir araya toplayan çalışma, aynı zamanda okuyucuya kupürleri arşivleme imkânı da sunuyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin