Emekli imam, 5 çocuk ve 8 torun sahibi Abdulaziz Yatkın, 18 yaşında mesleğe başladıktan sonra harçlığını alıp, maaşının geri kalanını annesine vermeye başladı.
Harçlıklarıyla kitap alan Yatkın, ağabeyinin harçlığına ek olarak sigara parası alması üzerine, kendisi de ailesinden sigara parası isteyip, kitaba yatırdı.
Bunu alışkanlık haline getiren Yatkın, sigara parası olarak ayırdığı harçlıkla evini 40 yılda 5 bin kitabın bulunduğu kütüphaneye dönüştü. Yaklaşık 20 binin üzerinde yerli ve yabancı kitabın PDF'lerini elinde bulunduran Yatkın'ın, çeşitli konularda yazdığı 21 kitabının ise 19'u basıldı.
'HİÇ SİGARA İÇMEDİM'
Kitabın kendisinde 'hastalık' olduğunu belirten Abdulaziz Yatkın, "Çocukken yollarda bazen gazeteleri görünce 20 dakika o gazeteyi ayaküstü okurdum. Dönüp baktığımda soğuk olan suyum sıcak olurdu. Yani bu şekilde okumaya karşı ayrı bir sevgim vardı. 1983 yılında 18 yaşındayken imam oldum. Aldığımız maaşı annemize ve ninemize verirdik. Bana ve kardeşime harçlık verirken, kardeşim harçlığıyla beraber sigara parası da alırdı. Ben de sigara parası isterdim. O parayla da kitap alırdım. Ondan sonra sigara içiyormuşum gibi o parayla kitap almaya başladım. Kitaplardan evde yer kalmadı. Hayatımda hiç sigara içmedim. Sigara içiyormuş gibi kitap aldım. Şu anda 5 bin civarında kitap var. Yerim olsaydı daha fazla olurdu" diye konuştu.
'19 KİTAP YAZDIM, İKİSİ DE HAZIR'
Kitap sevgisinin kendisine iki kazanımı olduğunu anlatan Yatkın, "Diyarbakır tarihi ve araştırma üzerinedir. 19 kitabım var. Bunun dışında 2 kitabım da bitti. Bana bazen 'bu kadar kitabı ne yapacaksın' diye soruyorlar. 'Bir yere bağışla' diyorlar. Bende çocuklar ve torunlar var. Zaten onlar sırada bekliyorlar. Ben hayattayken bu kütüphaneyi dağıtmayacağım. Vefatımdan sonra yapabilirlerse bir kütüphane kursunlar" ifadelerini kullandı.