Hürriyet gazetesinde yeni dönem! Cinsiyetçiliğe karşı kırmızı çizgi!

Hürriyet gazetesi haber dilinde yeni bir dönem başlatıyor...

Google Haberlere Abone ol
Hürriyet gazetesinde yeni dönem! Cinsiyetçiliğe karşı kırmızı çizgi!

Hürriyet gazetesi, Vodafone'un geliştirdiği yapay zeka teknolojisiyle cinsiyetçiliğe karşı yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor...



Gazetenin yayın yönetmeni Fikret Bila'nın bugünkü köşesinden aktardığı bilgiye göre; basındaki cinsiyetçi dilin yayınlardan temizlenmesi amacıyla önemli bir rehber oluşturuldu. Bu çalışmaya paralel olarak hurriyet.com.tr’nin yayınlarında da Vodafone’un geliştirdiği yapay zekâ teknolojisi kullanılarak cinsiyet ayırımcı dile karşı bir denetim mekanizması devreye girecek; bu teknoloji cinsiyet ayrımcı ifadeleri kırmızı çizgiyle işaretleyerek dikkate getirecek.



İşte, Bila'nın  o yazısı:



"Toplumsal cinsiyet eşitsizliği evrensel bir sorun olarak varlığını sürdürüyor. Ataerkil toplumsal yapının ağırlıklı olarak hâkimiyetini sürdürdüğü Türkiye ve benzeri ülkelerde bu sorun daha belirgin biçimde gözleniyor.



Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin inşasında ve varlığını sürdürmesinde, kullanılan dilin önemli bir faktör olduğu, sosyologların ve antropologların görüş birliği içinde oldukları bir olgu. 



Dilimize yerleşmiş eril söylem, erkeği yücelten, kadını ise aşağılayan bir işleve sahip. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesinde dilimizin bu ayrımcı yapıdan kurtulmasının çok önemli katkısı olacağına inanıyoruz."



Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin