Yunus Emre Enstitüsü, 2010 yılında bu yana düzenlediği Türkçe Yaz Okulu Programı kapsamında bu yıl dünyanın dört bir yanında Türkçeye gönül vermiş, Türk kültürünü ve tarihini öğrenmek ve kariyer yapmak isteyen öğrencileri program kapsamında Türkiye'ye getirdi.
2015 Uluslararası Türkoloji Yaz Okulu’nda eğitim alan Türkçeye ve Türk filmlerine hayran gençler, bugüne kadar 200’e yakın sinema filminde yer alan sanatçı Hülya Koçyiğit ile buluştu. Koçyiğit Rusya, Letonya, Mısır, Hindistan, Ukrayna, İran, Beyaz Rusya, Moğolistan, Macaristan, Gürcistan, Makedonya, Bosna Hersek, Kosova ile beraber 31 ülkeden 200 katılımcının yer aldığı Türkçe Yaz Okulunda Türk sinemasını, Yeşilçam’ı, filmlerini ve deneyimlerini paylaştı.
“Türk insanı size kalbini açtı ve 'aramıza hoşgeldiniz' dedi”
Sinemanın insanları ve kültürleri yakınlaştırmak için çok önemli olduğunu ifade eden Hülya Koçyiğit, Yeşilçam’ın en zor şartlarında çalıştığını buna rağmen tüm film setlerinde zorlanmadan ve severek çalıştığını anlattı. Yaz okulu öğrencilerinin sıcak ilgisi karşısında duygulanan sanatçı “Dünya iletişim çağını yaşıyor. Birbirimizi anlayabilmek için önce tanışmalıyız, söyleşmeliyiz, izlemeliyiz. Daha sonra da yaklaşmalıyız, birbirimizi sevmeliyiz. Çünkü insana en çok yakışan duygu, sevgidir. Sevgi, bizi bugün bir araya getirdi. Siz Türkçe'ye ilgi duydunuz. Türk insanını tanımak istediniz. Türk insanı da size kalbini açtı ve 'aramıza hoşgeldiniz' dedi. Ben sizlere, dilime, ülkeme, sanatıma ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.
“Hayata olan inancınızı hiçbir zaman kaybetmeyin”
Koçyiğit, Yunus Emre Yaz Okulu öğrencilerine bir de mesaj verdi: “Birbirimizi daha çok tanıdıkça daha çok seveceğiz. Hayata olan inancınızı, kendinize olan inancınızı ve iyiliklerin sonsuz olduğuna olan inancınızı hiçbir zaman kaybetmeyin. Hayat, sevgi var oldukça güzelleşir, sevmeye devam edin. Arkadaşınızı, annenizi babanızı, ülkenizi, tabiatı, çalışmayı sevin, üretmeyi sevin, başka insanlara yardım etmeyi sevin. Ve ne yapıyorsanız sevgi ile yapın.”
“Yıldızlara ulaşmak gibi bir şey”
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi "Ben Anadolu'nun küçük bir kasabasında doğdum, büyüdüm. O yıllarda Hülya Hanım’ın yazlık ve kışlık sinemalarda filmlerini seyrederek büyüdüm. Bizim yetiştiricilerimiz, öğretmenlerimiz arasında elbette Hülya Hanım da vardır. O yıllarda beyaz perdede gördüğümüz o isimle yıllar sonra bir şekilde karşılaşmak bizim için büyük bir hayaldir. Yıldızlara ulaşmak gibi bir şey" dedi.
“Türkçe Yaz Okulu bir dostluk ve barış projesi”
Yaz Okulu ile ilgili bilgi veren Başkan Develi “Türkçe Yaz Okulu, dünya gençlerinin Türkçede buluştuğu bir dostluk ve barış projesi. Türkçe Yaz Okulu Projesi ile Yunus Emre Enstitüsü’nde ve kendi ülkelerindeki üniversitelerde Türkçe öğrenen gençleri bir araya getiriyoruz. Türkçe eğitiminin yanı sıra kültür sanat etkinliklerine de katılan gençler, farklı şehirlerdeki kültür gezileri ile Türk kültürünü yaşayarak öğreniyor. Ayrıca, Yaz Okulu Projesi’nde Türkiye’ye gelen farklı dillere ve kültürlere mensup gençler bu gezilerde birbirlerini ve kültürlerini yakından tanıma fırsatı buluyor ve dostluklar kuruluyor. Bu sayede Yunus Emre Enstitüsü’nün kuruluş amacını gerçekleştirmiş oluyoruz” diye konuştu.