Hıdırellez yüzlerce yıldır Türk coğrafyası üzerinde kutlanan bir bayramdır. Tarihi ve dini yönü olan Hıdırellez, Hz. Hızır ve İlyas peygamberlerin bir araya geldiği gün olarak kabul edilir. Hıdırellez mevsimlik bir bayramdır 5 Mayıs Cuma akşamı başlayacak Hıdırellez kutlamaları 6 Mayıs Cumartesi ikindi ezanıyla sona erecek.
Hıdırellez kutlamaları genellikle yeşilliğin, ağacın bol olduğu bölgelerde, su kenarlarında yapılır. Bu yerlere Hıdırlık denildiği de olur. Hıdırellez zamanında baharın taze bitkileri, taze kutu eti veya kuzu ciğeri de yenir. Baharın ilk kuzu etinin sağlık ve şifa getireceğine inanılır. Kırlardan toplanan çiçeklerin kaynatılıp suyunun içilmesiyle hastalıkların şifa bulacağına, bu ile kırk gün yıkanılırsa gençleşileceğine inanılır.
Hıdırellez kutlamalarında yiyecek kaplarının, para keselerinin ve ambarların ağzı açık bırakılır. Mal mülk isteyen kişiler isteklerinin küçük bir modelini Hıdrellez gecesi gül ağacının altına yapar. Böylelikle Hızır'ın yardım edeceğine inanırlar. Dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına astıktan sonra bir yıl gerçekleşmesini beklerler. Kimileri de ateş yakıp dilek diler. Ardından ateşin üstünden atlar. Baht açma törenleri yaygın uygulanan geleneklerimizden biridir.
Hıdırellezde baht açma töreni yaygındır. Bu törene İstanbul ve çevresinde “baht açma”, Denizli ve çevresinde “bahtiyar”, Yörük ve Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir ve çevresinde “dağara yüzük atma”, Edirne ve çevresinde “niyet çıkarma”, Erzurum'da “mani çekme” denir.
HIDIRELLEZ DİLEK DUASI NEDİR?
Bismillahirahmanirahim
Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.
HIDIRELLEZ NİYETİ
Evime, mutfağıma, gelirime İlyas Peygamberin duası, tıkanmıi, yavaşlamış durmuş işlerime Hızır'ın eli değsin...
Bedenime, sağlığıma buluşmalarının gücü aksın. Hayatıma neşe, keyif, huzur ve bereketin hayırlısı gelsin...
HIDIRELLEZ KUTLAMASININ İSLAM DİNİNDE YERİ NEDİR?
Hıdırellez kutlaması günah değildir. Ancak İslam dininde böyle bir kutlama veya bayram günü olmadığı için Hıdırellez dini bayram olarak olabul edilmez. Hıdırellez bir bahar bayramıdır.