Doktor Preethi Daniel, klozet kapağına dokunmaktan kaçınmak için yapılan ‘yarım çömelme’ veya havada duruyormuş gibi tuvalete çıkmanın idrar yolları enfeksiyonuna sebep olabileceğini dile getiriyor.
Klozet kapaklarında göremediğiniz mikropların düşüncesi bile sizi rahatsız edebilir. Fakat teması en aza indirmek için klozete tam oturmadan ‘sadece hafifçe çömelerek’ tuvalete gitmek düşündüğünüzden çok daha zararlı.
Mikrobiyologlara göre, umumi tuvaletlerde yüzey teması yoluyla bakterilerin bulaşması riski daha azdır. Fakat teması önleme çabası daha fazla risk taşıyabilir. Daniel, bu durumun mesaneyi tamamen boşaltmayı engellediğini, vücudun potansiyel olarak daha fazla zararlı bakterilere maruz bırakıyor olabileceğinizi dile getiriyor.
2020'de araştırmacılar, tuvalete giderken bu şekilde çömelme pozisyonunu benimsemenin idrara çıkma mekanizmalarını değiştirdiğini keşfettiler. Zararlı etkilerin sonunda ‘pelvik taban disfonksiyonu’ gibi komplikasyonlara sebep olabileceği belirtildi.
Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi'nde bir uzman olan Stephanie Bobinger, pelvik taban disfonksiyonu, kas zayıflığı ve koordinasyon bozukluğuna neden olabileceğini belirtiyor.
Havada asılı duruyormuş gibi, tam çömelmeden klozet üzerinde durmak, idrarın tam olarak boşalamamasına neden olur. Bu fazla baskı ise pelvik taban uygulanan zararlı bir etkidir. Bu nedenle insanların, klozete oturmaları daha fazla öneriliyor.
Ayrıca uzmanlar, hastalığa neden olan organizmaların çoğunun herhangi bir klozetin yüzeyinde yalnızca kısa bir süre hayatta kalabileceğini, bu nedenle enfeksiyon kapma riskinin minimum olduğunu belirtiyor.
Umumi tuvaletlerde bulunan bakteri türleri arasında streptokok, stafilokok gibi birçok organizma bulunuyor. Fakat Amerikan Mikrobiyoloji Derneği başkanı Abigail Salyers, klozet kapağından bu bakterileri kapmanın oldukça zor olduğunu dile getiriyor. Daniel ayrıca, bu hastalıklara yakalanmak için kapağın doğrudan açık bir yaraya temas etmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
İdrar yolları enfeksiyonlarının ise birçok belirtisi bulunuyor. En yaygın semptomlar arasında idrar yaparken yanma hissi, sürekli idrara çıkma ve kaçırma hissi de oluşuyor. Daha nadiren ise idrarda kan ve ateş yükselmesiyle birlikte beyin sisi, kafa karışıklığı gibi nörolojik semptomlar ortaya çıkabilir.