"Tekrarlayan rüyaların yaygınlığını değerlendirmek zordur, çünkü çoğu insan için düzenli olarak gerçekleşen bir şey değildir" diyor İsrail'deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi psikoloji bölümünde kıdemli bir öğretim görevlisi olan klinik psikolog Dr. Nirit Soffer-Dudek, e-posta yoluyla. "Ve insanlara hayatlarındaki geçmiş rüyalar hakkında soru sorulduğunda, hafıza çarpıtmalarından, rüyalara olan ilgiden (veya bunların eksikliğinden) veya diğer faktörlerden etkilenebilirler."
Ne olursa olsun, tekrar tekrar ortaya çıkan her şey araştırmaya değer, diyor uyku tıbbı uzmanı Dr. Alex Dimitriu, Menlo Park, California'da bir psikiyatri ve uyku tıbbı uygulaması olan Silicon Psych'in kurucusu.
Dimitriu, "İnsanlar rahatsız edici veya korku uyandıran şeylerle bu tür bir dokun ve git yaklaşımına sahipler ve bence rüyalar bir şekilde aynı şekilde" dedi.
"Bir psikiyatrist olarak, size iletilmeye çalışılabilecek bazı mesajlar olduğunu söylemeye meyilliyim. Ve cevap, o zaman, bunun ne olduğunu bulmak olabilir. Ve bence bunu yaptığınızda, bir şeyi dinlendirebilirsiniz."
NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ?
Rüyanızın arkasında hangi korkunun olduğunu bildiğinizde, Dimitriu bilişsel davranışçı terapide kullanılan üç sütunlu bir yöntemle işlenmesini önerdi: Otomatik düşünceniz nedir? Otomatik hissiyatınız nedir? Son olarak, daha gerçekliğe dayalı alternatif düşünce nedir?
YAZABİLİRSİNİZ
Görüntü prova terapisi olarak da bilinen rüya prova terapisi, hem tekrarlayan rüyalar hem de kabuslar için etkili olabilir. Bu yaklaşım, rüyanın anlatı unsurlarını ayrıntılı olarak yazmayı, ardından olumlu bir şekilde bitecek şekilde yeniden yazmayı içerir. Uykuya dalmadan hemen önce, yüksek sesle "Aynı kötü rüyanın başlangıcına sahip olursam veya olduğunda, bunun yerine olumlu bir sonuçla bu çok daha iyi rüyayı görebileceğim" diyerek yeniden rüya görme niyetini belirlersiniz.
Uzmanlar, tekrarlayan rüyalarınız sizi stresli veya mutsuz ediyorsa, başka semptomlara neden oluyorsa veya düzenli olarak işlev görme yeteneğinizi bozmaya başlıyorsa, profesyonel yardım almanın zamanı geldiğini söyledi.
Dimitriu, tekrarlayan bir rüyayla karşı karşıya kaldığınızda, kendinize mesajın ne olabileceğini sorun, dedi. Rüyadaki şeylerle veya insanlarla ilişkiniz nedir? Bu şeylerle ilgili korkularınız ve inanç sistemleriniz nelerdir? Hayatınızda onu tetikleyebilecek veya onunla ilişkili olabilecek ilk beş şey nelerdir? Gerçekten ne için endişeleniyorsun?
Barrett, "Gayri resmi rüya yorumunu kendi başınıza ya da içinde sorgulamadığınız şeyleri görebilecek yakın, güvenilir bir kişiyle yapmanın kesinlikle iyi olduğunu düşünüyorum" dedi.
Dimitriu, travma sonrası stres bozukluğu veya kaygısı olan kişilerin, özellikle endişeli doğaları olanların, tekrarlayan rüyalara sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi. TSSB rüyası, kabus olarak geri dönmeye devam edecek kadar şiddetli bir travmadan kaynaklanır.
"Beyin bir şeyi çözmeye ve dinlenmeye çalışıyor" diye ekledi. Ancak "TSSB'li insanlarda, rüyaları o kadar canlıdır ki, onları uykudan uyandırırlar. Ve bu sorun haline gelir çünkü rüya asla işlenmez. ... İşte bu yüzden tekrarlanıyor - bitmemiş bir iş."