Eris virüsü yeni bir covid varyantıdır. Enfeksiyona sebep olan ve sağlığı tehdit eden eris virüsü Birleşik Krallık’ta en yaygın ikinci varyant olarak kabul ediliyor.
10 coid vakasından birini oluşturan eris 31 Temmuz'da Birleşik Krallık'ta bir varyant olarak sınıflandırıldı.
Peki eris virüsü nedir, belirtileri neler? Eris virüsü bulaşıcı mı, Türkiye'de var mı?
ERİS VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?
Eris'in Omicron varyantı ile genetik benzerlikleri olduğu öngörülüyor. Bunun yanı sıra eris varyantının Omicron'a benzer bir bulaşabilirlik ve bağışıklıktan kaçınma yetenekleri sergileyebileceği belirtiliyor.
Burun akması, tükenmişlik, baş ağrısı, hapşırma ve boğaz ağrısı eris virüsünün belirtileri arasında yer alır.
Koku kaybı, nefes darlığı ve ateş gibi semptomlar ise daha az yaygındır.
ERİS VİRÜSÜ NEDİR?
Eris virüsün EG.5.1 türüdür ve Omicron'un bir çeşididir.
Birleşik Krallık Covid enfeksiyonları için rakamları tahmin eden The Zoe Health Study’ye göre, tahmini Covid sayıları geçen ay yaklaşık 200.000 artarak 4 Temmuz’da öngörülen 606.656 vakadan 27 Temmuz’da 785.980’e yükseldi.
KORONAVİRÜS ERİS VARYANTI NASIL BULAŞIYOR?
Koronavirüs damlacık yoluyla bulaşıyor. Eris de Koronavirüsün alt varyantı olduğu için bu virüsün aynı yöntemle bulaştığı biliniyor. Enfekte olmuş biri hapşırdığında, konuştuğunda veya öksürdüğünde havaya damlacık taşınır. Bu damlacıkların solunması, göz ile temas etmesi durumunda virüs sağlıklı bireylere geçer.
Böylece enfekte olan kişilerle yakın olmak virüsün bulaşmasına neden olabilir. Ek olarak hasta kişiden çevreye yayılan damlacıklar yüzeylere bulaşabilir ve yüzeylerde belli bir süre yaşayabilir. Bu yüzeylere temas etmek virüsün yayılımını hızlandırabilir.