Sabah gazetesi, kitapları “terör örgütü propagandası” içerdikleri iddiasıyla yasaklanan Hasan Cemal, Tuğçe Tatari ve kitapları basan matbaa yetkilileri hakkında "terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ile "suç ve suçluyu övme" suçları kapsamında soruşturma başlatıldığını yazdı. T24 yazarı ve P24 Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cemal, “Delila / Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri” ve “Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri“, gazeteci Tuğçe Tatari de "Anneanne, Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim" kitaplarının dağıtımının ve satışının yasaklanmasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.
Gaziantep’te, Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi’ne (YDG-H) yönelik operasyonda gözaltına alınanların evinde, Öcalan’ın kitaplarının yanı sıra gazeteciler Hasan Cemal’in “Delila / Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri” ve “Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri“ adlı kitapları ile Tatari’nin “Anneanne, Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim” adlı kitabı çıkmıştı.
Gaziantep 3. Sulh Ceza Mahkemesi, evden çıkan yayınlarla birlikte üç kitap hakkında da “şiddeti teşvik edecek şekilde terör örgütü propagandası, suç işlemek için tahrik, suçu ve suçluyu övmek” iddiasıyla toplatma kararı vermişti.
Karara itiraz edilmiş ve itirazı değerlendiren Gaziantep 1. Sulh Ceza Hâkimliği, 24 Aralık 2015 tarihli kararında, üç kitap açısından “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulundukları an ve aşama itibariyle dağıtımlarının yapılmasının” ve “satışa sunulmalarının yasaklanmasına” karar vermişti.
Sabah gazetesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazarlar ve kitapları basan matbaa yetkilileri hakkında "terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ile "suç ve suçluyu övme" suçları kapsamında soruşturma başlattığını yazdı.
Gazetenin internet sitesinde yer alan haberde, "Cemal ve Tatari'nin ilerleyen günlerde Terör ve Örgütlü Suçlar Savcılığı'nca ifadeye davet edilmesi bekleniyor" dendi.