Dikkat! Eskisi gibi zorla senet imzalatma ve şantaj yavaş yavaş tarihe karışıyor ve yeraltı örgütleri bilişim dünyasına kayıyor. Gerçek anlamdaki suç örgütleri bunlar. Bu dünyayı keşfettiler. Kara para aklamak için ve düşmanlarını zarara uğratmak için hackerlarla anlaşma yapıyorlar. Kendi özel işlerini halletmek için hackerları kullanıyorlar. Bir tuşla bir gecede bir trilyon boşaltıyorlar. Silahlı soygundan daha kolay.
Teknoloji her geçen gün gelişirken, yaşantımızda daha fazla yer kaplamaya başlıyor. Her şey bir tık uzağımızda. Ancak bu yeni nesil teknoloji bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken, bir yandan tehlikeleri de yanında barındırıyor.
Kredi kartlarımızı veya banka hesaplarımızı gözüne kestiren bir çok suçlu, görmediğimiz bir bilgisayarın karşısında bizi tuzağa düşürmek için uğraşıyor.
SANAT GALERİLERİNİ KEŞFETTİLER
İnternetin hemen bütün suçlarda kullanılabileceğini keşfeden örgütler, gözünü son zamanlarda sanat galerilerine ve koleksiyonerlere dikti.
Hackerlar sahte e-maillerle sanat galerilerinin hesaplarını ele geçirerek koleksiyonerlerin satın alma işlemini tamamlamak için Galerinin hesabına yatırdığı parayı direk çekiyorlar.
Dünya genelinde birçok önemli galeri, son yıllarda bu soygunla baş etmeye çalışıyor.
Çünkü galerilere ait banka şifrelerinden sosyal medya parolalarına kadar birçok veri, hackerler sayesinde kolayca ele geçiriliyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan, Expo Chicago Başkanı Tony Karman, eserleri 10,000 Sterlin ile £1m Sterlin arasında değişen sanat eserlerine ödenen paraların hackerler tarafından çalındığını ve çalınmaya devam ettiğini bu yüzden de sanat galerilerinin zor duruma düştüğünü vurguladı.
DÜNYACA ÜNLÜ GALERİLER HACKERLARA YENİLMİŞ DURUMDA
Büyük soygundan etkilenen tek sanat galerisi Expo Chicago değil malesef. Expo Chicago gibi dünyaca ünlü diğer galeriler de (Hauser & Wirth Müzesi, Londra merkezli kendi adını taşıyan Simon Lee Galeri, yine İngiltere merkezli Thomas Dane Galeri, Rosenfeld Porcini Galeri ve Laura Bartlett gibi) hackerların soygununa çoktan uğramış durumda.
PEKİ HACKERLAR BANKA GÜVENLİKLERİNİ NASIL AŞIYORLAR?
İlk olarak kullanıcılara sahte e-posta, sahte fatura e-postası göndererek web sayfalarına kod enjete ediyorlar. Bu kod çok önemli! Çünkü; gösterilen kod parçasındaki “BANKA ID” bölümü her bankanın kendisine özel olarak değişmektedir. Bu sayede de komuta kontrol sunucusundan yalnızca ilgili bankaya özel hazırlanan zararlı JavaScript kodları indiriyorlar. Zararlı JavaScript kodları kullanıcının internet bankacılığına giriş yaptığını tespit edebilme gücüne sahip. Bu demek oluyor ki; kullanıcı giriş yaptıktan sonra kullanıcı bilgilerini (müşteri numarası, parola vs.) gönderecek! Ve soyulmaya hazır olacak!
TELEFONUNA GELEN ŞİFREYE GÜVENME!
Kullanıcının telefonuna zararlı uygulamayı indirmesi için gönderilen SMS mesajına dikkat! Bankalara özel olarak hazırlanmış sahte sayfalar kullanıcıya sunuluyor ve bu sayfalar üzerinden kullanıcıdan telefon numarası, cep telefonunun işletim sistemi gibi bilgiler talep ediliyor. Hatta ve hatta istenen bilgileri giren kullanıcının cep telefonuna bankadan geliyor gibi görünen bir SMS mesajı bile yollanıyor ve ardından kullanıcının telefonuna bir mobil uygulama indirmesi isteniyor.
Bu uygulama ilk bakışta internet bankacılığı aktivasyon ve internet bankacılığı tek kullanımlık şifre üretme uygulaması olarak görünse bile soygunun en önemli adımı aslında…
HACKERLARDAN KORUNMANIN YÖNTEMİ
-Tanımadığımız kişilerden gelen maillerin içindeki linklere tıklamayın. Bazı sitelere girer girmez virüs bulaşabilir. Güvenli ve bilinen siteleri kullanın.
– Bilgisayarınıza antivirüs programı yükleyin.
– Kullandığınız şifreler uzun ve karışık olmalı. Büyük harf, küçük harf ve sayı ve işaretlerden oluşturulmalı.
– Kendi bilgisayarınız dışında bir bilgisayardan veya internet kafeden, internet banka hesabınıza girmeyin veya kredi kartı bilgilerinizi vermeniz gereken alışverişleri yapmayın. Wireles (kablosuz bağlantı) ile internete bağlandığınız durumlarda da bu ayırlar geçerli.
-Atm cihazlarında işlem yaparken kart giriş haznesi içinde herhangi bir aparatın olup olmadığına bakın. Tuş takımı üzerinden sonradan yerleştirilmiş bir aparat veya yapışkanın olup olmadığını elinizle kontrol ediln.
-Kafe ve restoranlarda kredi kartınızı asla garsona vermeyin. Masaya seyyar pos makinesi isteyin.
-Facebook ve diğer sosyal ağlardaki bilgi paylaşımı büyük risk. Bu ortamlarda asla yakın aile üyelerinizin bilgilerini vermeyin. Dayınızın adına ulaşan dolandırıcılar, aynı anda anne kızlık soyadınıza da ulaşmış olur