HAARETZ: TÜRKİYE DÜŞMAN DEĞİL

Türkiye'nin yaptırım kararı, İsrail medyasında yer almayı sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
HAARETZ: TÜRKİYE DÜŞMAN DEĞİL

Haaretz gazetesi, "Türkiye, Düşman Değil" başlığını kullandığı başyazısında Türkiye ile ilişkilerin stratejik önemine vurgu yaparak İsrail'in "diplomatik mantığı" kullanmaya çağırdı. Gazete, İsrail'in, dokuz Türk'ün ölümüne yol açan filo baskını nedeniyle üzgün olduğunu söylemesini istedi.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, "Türkiye, Düşman Değil" başlığını taşıyan bir başyazısını yayımladı. BM Soruşturma Paneli'nin filo baskınına ilişkin rapor için "iyi niyetler başyapıtı" ifadesini kullanan gazete, Panelin olayın sorumluğunu, taraflar arasında "dengeli bir biçimde" paylaştırmak için "büyük bir çaba" gösterdiğini savundu.


'Rapor aptallık, küstahlık ve başarısızlıkları haykırıyor'

"Ancak Palmer Raporu'nun sayfaları aynı zamanda aptallık, küstahlık ile diplomatik ve askeri başarısızlıkları haykırıyor" da diyen gazete, raporun ayrıca İsrail'in ölenlerin ailelerine tazminat ödemesine ve uygun bir biçimde üzüntülerin belirtilmesini de tavsiye ettiğine dikkat çektikten sonra şöyle devam etti: "Rapor değil, filo olayı, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri öyle bir hale getirdi ki, ikisi şimdi, birbirini düşman ülkeler olarak görüyor. Şanlı geçmiş ve iki halk arasındaki derin hısımlık, toz toprak oldu ve şimdi ikisi raporla birbirini vurmaya niyetli. İkisi, rapora olan itirazlarını dile getirmeye ve lehinde işleyecek kıymıklara işaret etmeye başladı. Ancak bunlar, dondurulmuş ilişkilerdeki buzları eritemeyecek. Aksine Türkiye'nin İsrail'in Büyükelçisini kovma, diplomatik ilişkilerin ikinci hatibe düşürme ve askeri temasları askıya alma kararı ile daha da dondurulacak. Dünya ve bölgedeki müttefiklerin sayısı iyice azalan İsrail ise, sorumluluğunu kabul etmeyi ve değersiz bir prestije esas bir müttefiki tercih etmeli."


'Ödenecek küçük bedel'

Haaretz, başyazısında son verirken de "Türkiye'nin keskin ancak aceleci yanıtı, İsrail'in diplomatik mantığını kullanması için hala olanak veriyor. İsrail, zaten raporun yayımlanmasından önce belirtmesi gereken üzüntülerini ifade etmeli, tazminat ödemeli ve ilişkileri onarmalı. Bu, Türkiye ile ilişkiler gibi stratejik bir varlık için ödenecek küçük bir bedeldir" tavsiyesinde bulundu.


ANKA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin