Gürsel Tekin, Başbakan Erdoğan'a işten atılan gazetecileri sordu

CHP İstanbul Milletvekili, işten çıkarılan gazetecilerle ilgili soru önergesi hazırladı.

Google Haberlere Abone ol
Gürsel Tekin, Başbakan Erdoğan'a işten atılan gazetecileri sordu

Cumhuriyet Halk Partisi Genel İletişim, Tanıtım ve Medya ile İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Gezi olayları sürecinde ve sonrasında çeşitli baskılar yaşayan ve işten çıkarılan gazetecileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması üzere TBMM'ye verdiği önerge ile sordu.



Gezi Direnişi'nin başladığı tarih olan 27 Mayıs 2013 tarihinden günümüze kadar, yaptığı haberler nedeniyle çeşitli baskılar ve mobbing uygulamaları ile işten çıkarılan, istifaya zorlanan, gözaltına alınan, yaralanan basın emekçilerinin sayısını, şuanki durumlarını, tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılması yönünde bir girişimin olup olmadığı konularını sorduğu önergesinde ''Basın özgürlüğü konusunda sicili zaten bozuk olan ülkemiz, Gezi eylemlerini haberleştiren ve yorumlayan gazetecilere, halka değil iktidara hizmet edeceksiniz dayatması nedeniyle, basınımız büyük bir yara daha aldı.'' ifadesini kullanarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sorulara cevap vermesi gerektiğini belirtti.



Tekin'in soru önergesi şu şekilde:



TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 



"Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 



21.10. 2013 



Gürsel TEKİN 



İstanbul Milletvekili 

  

Ülkemizde yaşanan gezi olayları sonrasında, basın özgürlüğü açısından dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş uygulamaların yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Gezi Parkı protestolarının başladığı 27 Mayıs’tan bu yana onlarca gazeteci işten atıldı, zorunlu izne gönderildi, istifa etmek zorunda kaldı, polis şiddetine maruz kaldı, yaralandı ve/veya gözaltına alındı. 



Fotoğraf Vakfı raporuna göre; 31 Mayıs-8 Temmuz arasında sadece İstanbul ve Ankara’da gözaltına alınan, şiddete maruz kalan ve fotoğrafları silinen fotoğrafçıların sayısı 111.olarak belirlendi. Hürriyet gazetesi foto muhabiri Selçuk Şamiloğlu, olayları görüntülediği sırada elinden ve başından plastik mermiyle vuruldu. Çok sayıda gazeteci sadece görevlerini yaparken yaşamlarını tehlikeye attılar, coplandılar, hakarete uğradılar, gözlerinden yaralandılar, hastanelik oldular. 



Bu süreç yaşanırken işin mutfağında görev yapan, eleştirel olma cesaretini gösterebilen bazı gazetecilerin programları yayından kaldırıldı ya da görevden alındılar. TMSF ’nin bazı yayın organlarına el koymasıyla birlikte fırsat bilinerek çok sayıda istifa ve işten çıkarma yaşandı.



Basın özgürlüğü konusunda sicili zaten bozuk olan ülkemiz, Gezi eylemlerini haberleştiren ve yorumlayan gazetecilere, halka değil iktidara hizmet edeceksiniz dayatması nedeniyle, basınımız büyük bir yara daha aldı. 



Halkın haber alma hakkı için bedeli ne olursa olsun direnen gazetecilere karşı tutumunuz değişmediği sürece telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanacak ve kaybeden gene ülkemiz olacaktır. 



 Bu bağlamda, 

 

1- Gezi olaylarının başladığı 27 Mayıs’tan bugüne kadar işten atılan ya da istifa eden gazetecilerin isimleri ve çalıştıkları medya kuruluşlarının adları nelerdir? 

 

2- Haber ve yorumları nedeniyle cezai kovuşturma geçiren gazeteciler var mıdır? 

 

3- Görevini yapan gazetecilere saldıran, gözaltına alan, engelleyen ya da başka şekillerde hedef alan sorumlular hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? 

 

4- Yargılanmayı bekleyen tüm tutuklu gazetecilerin vakit geçirilmeden salıverilmesi için yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Basın özgürlüğünü güvence altına alacak mısınız? 

 

5- Gazetecilerin istifaya zorlanmalarında ya da işlerinden çıkarılmalarında, gazete patronlarına bizzat veya hükümetin herhangi bir üyesi veyahut danışmanlarınız aracılığıyla bildirimlerde bulunuyor musunuz? 

 

6- TMSF’nin, Akşam gazetesi genel yayın yönetmeninin görevinden alması ve bu yayın organı ve bağlı oldukları gruplardan çok sayıda istifa ve işten çıkarma yaşanması hakkında değerlendirmeniz nedir?"




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin