Acı biberi yiyen kadar yemeyen de çoktur. Sofralarda çoğunlukla yer alan acı biber hem besin değeri hem de vitamin ve mineraller açısından zengin bir kaynaktır.
Acı biber genellikle direkt olarak tüketilse de çorbalarda, ana yemeklerde, meze yapımında ve salatalarda da kullanılabilir.
Acı biber, içerdiği bir dizi sağlık yararı ile son yıllarda bilim dünyası açısından dikkat çeken bir besin haline gelmiştir.
Vücudumuz için şifa depolayan acı biberin faydalarını okuduktan sonra sevmeyen bile tüketmeye özen gösterecek! İşte acı biberin mucizevi faydaları
BAŞ AĞRISINA BİREBİR
P maddesi beyne doğru ağrının anahtar vericisidir. P maddesi vücudun baş, şakak ve sinüs boşluğu boyunca uzanan tüm sinir boyunca iltihaplanma ve ağrı yaratmaya yönelik ana mekanizmasıdır.
Sinir lifleri P Maddesine maruz kaldıklarında şişlikle tepki verirler. Bu etki sinüs semptomlarının yanı sıra baş ağrılarına da neden olur.
Yapılan klinik testlere göre acı biberde bulunan kapsaisin maddesinin küme baş ağrılarını, migreni ve sinüs baş ağrılarını azaltma ve durdurmada inanılmaz derecede etkili olduğunu göstermiştir.
SİNÜSLERİ YATIŞTIRIR
Acı biberin içinde bulunan kapsaisin, etkili anti-bakteriyel özellikler sunar ve ayrıca uzun süreli sinüziti ortadan kaldırmanın yanı sıra önlemede de son derece etkilidir.
Kapsaisin, tıkanmış burun kanallarını başka hiçbir şeye benzemeyen bir şekilde temizler ve sinüsle ilişkili alerjik reaksiyonlarla baş etmede de faydalıdır.
Günlük küçük dozlarda kapsaisinin uzun süreli burun tıkanıklığını önlediği bile kanıtlanmıştır.
HAZIMSIZLIĞA BİREBİR
Acı biberlerin bazı mide rahatsızlıklarında rahatlama sağladığı araştırmalarla gösterilmiştir. Kapsaisin maddesi, kanın uygulama alanlarına akmasını sağlayarak hazımsızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Ayrıca rahatsız olan mideyi sakinleştirmek için gerekli olan meyve sularını üretmek için bağırsağa enerji verir.
YAĞ YAKAR, KİLO VERDİRİR
Acı biberler, metabolik süreci hızlandırırarak etkili bir şekilde yağ yakıcı görev üstlenir. Acı biberde bulunan kapsaisin, yağ yakımını destekler ve böylece kilo verimini kolaylaştırır.
KALBİ KORUR
Kapsaisin, kolesterol seviyelerini azaltarak kalbin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca acı biberde bulunan bol C vitamini, beta karoten ve antioksinlar sayesinde oluşabilecek kalp krizi riskinden ve felç geçirme riskinden korur. Çünkü acı biber dolaşımın hızlanmasında etkin rol oynar.
BOL VİTAMİN İÇERİR
Hem tatlı hem de acı biberler harika C vitamini, A vitamini, K vitamini, B6 vitamini, kolin ve foliat kaynaklarıdır.
Ayrıca potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosforla doludur ve bu nedenle mükemmel bir lif kaynağıdır.