Diyarbakır'da Kobani eylemleri sırasında polisler tarafından gözaltına alınan Almanyalı gazeteciler, gözaltına alınırken sokak ortasında polisin küfür, hakaret ve şiddetine maruz kaldıklarını anlattı.
Diyarbakır'da, "Siz halkı tahrik edip, çocuklara lastik yaktırıyorsunuz" gerekçesiyle polidin gözaltına aldığı Alexandra Kasprzok, Björn Kietzmann, Christian Gruber, Ruben Nevgebaver ve Chris Grodzki isimli 5 Almanyalı gazeteci, savcılık tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Serbest kalmaları sonrası DİHA'ya konuşan gazeteciler, gözaltına alınırken polis şiddetine maruz kaldıklarını söyledi.
Gazetecilerden Björn Kietzmann, daha önce böyle bir şey ile karşılaşmadıklarını ve sadece haber yapmak için Türkiye'ye geldiklerini söyledi. Asılsız iddialar ile suçlandıklarını dile getiren Kietzmann, bu iddaların da hiçbir geçerliliğinin olmadığını söyledi.
Hiç kimseyi provoke etmediklerinin söyleyen Kietzmann, "Sadece haber takibi için geldik. Türkiye'de gazetecilerin özgürlüğü yok ve gazetecilerin adliye bahçesinde bile fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor" dedi.
Böylesi bir ortamda gazetecilerin hiçbir şey yapamayacağını ifade eden Kietzmann, dün gözaltına alınan 3 gazetecinin de (DİHA ve JİNHA muhabirleri) bu söylemini doğrulattığını vurguladı.
'KÜFÜR, HAKARET VE ŞİDDETE MARUZ KALDIK’
Gazeteci Chris Grodzki ise gözaltına alındıkları sırada polislerin hakaret ve küfürlerine maruz kaldıklarını anlattı. Grodzki, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
"2-3 sivil polis haber takip ederken yanımıza gelerek, ne bize kimlik gösterdiler ne de bir şey söylediler. Biz gazeteci kimliklerimizi göstermemize rağmen, kimliklerimizi elimizden alarak bizi gözaltına aldılar. Bize 'sizin gibi gazetecilere…' diyerek bir şeyler söylediler. Bizi gözaltına aldıkları sırada da hakaretler ederek tekme tokat dövdüler. Bizi tekme tokat bir yerlere götürmeye çalışıyorlardı ama bizi nereye götüreceklerini ve onların kim olduklarını dahi bilmiyorduk. Sonradan anladık ki bunlar polis. Nezarete atıldığımızda bir şey yapmadılar ama gözaltına aldıkları sırada herşeyi yaptılar" dedi.
Almanya'ya geri döneceklerini ancak bölgede yazılacak ve kamuoyunun bilmesi gereken bir şeyler olduğu müddetçe geri geleceklerini söyleyen Grodzki, tüm baskı ve sindirmelere karşı çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi. (DİHA)