Google, Gmail hesabı üzerinden e-posta gönderen kullanıcılarının 'iletişimlerinin gizli tutulduğuna dair makul bir beklentisi olmaması gerektiğini' ifade etti. Söz konusu ifade büyük tartışma yaratırken, Google, 'bilgilerin kesinlikle paylaşılmadığını, üçüncü partilere açık e-postaların rutin işlemlerden geçirildiğini' belirtti. Şirket, davacıların bu durumdan haberdar olduğunu öne sürdü.
Dünyanın bir numaralı arama motoru Google, yüz milyonlarca internet kullanıcısının hesabı bulunan Gmail e-posta hizmeti hakkında sürpriz bir açıklamada bulundu.
Google, ABD'de bir mahkemeye sunduğu raporda, '425 milyon kullanıcısının, bir diğer kullanıcıya e-posta gönderdiği zaman, e-posta içeriğinin gizli kalacağına dair bir beklentide bulunmaması gerektiğini' ifade etti.
Teknoloji dünyasında dün bomba etkisi yapan açıklama, ABD'li Consumer Watchdog adlı denetmele örgütü tarafından ortaya çıkarıldı.
Google'ın mahkemeye yaptığı açıklamanın, Ulusal Güvenlik Dairesi'yle (NSA) olan bağlantıları konusunda açıklama yapması için baskı gördüğü döneme gelmesi de dikkat çekti.
'GOOGLE BAKLAYI AĞZINDAN ÇIKARDI'
Yüz milyonlarca internet kullanıcısının e-posta yazışmalarının
gizliliği konusunda büyük şüphe uyandıran gelişme, tüm dikkatleri
Google'ın üzerine dikti.
Consumer Watchdog gizlilik projesi müdürü John Simpson, "Google en esonunda gizliliğe saygı göstermediğini kabul etti" ifadesini kullandı. Simpson, "Kullanıcılar bu açıklamaya dikkat etmeli... Eğer e-posta hesabınıdaki kişilerin gizliliğini umursuyorsanız, Gmail kullanmayın" dedi.
GOOGLE'A DAVA AÇILMIŞTI
Google'ın Gmail hakkındaki açıklaması, şirkete yönelik bir dava
nedeniyle geçtiğimiz ay mahkemeye gönderdiği raporda ortaya çıktı.
Google, kullanıcılarına doğru reklam içeriği göndermek için, Gmail
dışındaki hesaplardan gelen e-postaların gizliliğini ihlal etmekle
suçlanmış ve grup davası açılmıştı.
Guardian sitesinin verdiği bilgiye göre, Haziran ayında açında açılan davada, Google haksız bir şekilde e-postalara girmek, içeriklerini okumak ve bu içeriklere gizliliği ihlal ederek erişmekle suçlanmıştı.
Davada, Google'ın yıllardır sistematik bir şekilde ve bilinçli olarak insanların özel bilgilerine eriştiği iddia edildi. Haberin devamını okumak için tıklayınız.