Göbeklitepe kazı alanının başkanı arkeolog öldü

Urfa Göbeklitepe kazı alanının başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt, dün Almanya’da hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
Göbeklitepe kazı alanının başkanı arkeolog öldü

Urfa Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt öldü. Dün Almanya’da havuzda yüzerken kalp krizi geçirdiği öğrenilen Schmidt, 1995 yılından bu yana Göbeklitepe kazılarını yürütüyordu.





Klaus Schmidt kimdir?



1953 yılında Almanya‘ da Feuchtwangen şehrinde doğan Klaus Schmidt, Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg ve Ruprecht-Karls-Heidelberg Üniversiteleri’nde prehistorya, klasik arkeoloji ve jeoloji-paleontoloji eğitimi aldı.





1983 yılında Heidelberg Üniversite’sinde Prof.Dr. Harald Hauptmann danışmanlığında yaptığı ‚"Die lithischen Kleinfunde vom Norşuntepe" başlıklı doktora tezini bitirdi.

1984-1986 yıllarında Alman Arkeoloji Enstitüsü(DAI) seyahat bursunu kazandı.

1986 -1995 yılları arasında Alman Araştırma Vakfı(DFG) araştırma bursunu kazandı ve Heidelberg Üniversitesi’nde Prehistorya anabilimdalında araştırmacı olarak çalıştı.

1996-1998 yıllarında Alman Araştırma Vakfı(DFG) doçentlik bursunu kazandı.

1999 yılında‚ Funktionsanalyse der frühneolithischen Siedlung von Nevalı Çori‘ konulu doçentlik tezini Erlangen-Nürnberg Üniversitesi‘ nde bitirdi ve 2007 yılında aynı Üniversite‘ de Profesör ünvanını aldı.





1998 ve 1999 yıllarında Prof.Dr.Wolfram Schier adına Bamberg Üniversitesi Arkeoloji Bölüm başkanlığı temsilciliği yaptı.





2001 ve 2002 yıllarında Prof.Dr. Hans J. Nissen adına FU Berlin Üniversitesi Arkeoloji Bölüm başkanlığı temsilciliği yaptı.



Klaus Schmidt 2001 yılından beri Alman Arkeoloji Enstitüsü‘ nün Berlin‘ de bulunan merkezinde Orient Bölümünde araştırmacı ve Erlangen-Nürnberg Üniversite‘ sinde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.



Öğrencilik yıllarından itibaren Almanya, Yunanistan, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün‘ de çeşitli arkeoloji projelerinde yer alan Klaus Schmidt, Türkiye‘ deki çalışmalarına 1978 ve 1979 yılında Elazığ Müzesi’nde Norşuntepe kazısı malzemesi üzerinde yaptığı ve daha sonra doktora tezi olarak yayınladığı buluntu çalışmaları ile başlamıştır. 1980 yılında Lidar Höyük kazısına, 1983-1991 yılları arasında Nevalı Cori kazısına katılmış, 1992-1994 yıllarında Nevalı Cori buluntuları üzerine çalışmalarını Urfa‘ da gerçekleştirmiştir.





Klaus Schmidt 1995 yılından beri Göbekli Tepe kazı ve araştırma projesinin başkanlığını sürdürmektedir. 1995 yılında Şanlıurfa Müzesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü ortak projesi olarak başlayan proje 2007 yılından beri Bakanlar Kurulu Kararlı kazı statüsünde yapılmaktadır.

Klaus Schmidt, Göbekli Tepe kazı başkanlığı yanında Ürdün‘ de bulunan Aqaba projesinde Ricardo Eichmann ve Lutfi Halil ile birlikte proje başkanlığını yürütmektedir.


Etiketler kazı Almanya
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin