'Gençler televizyona arada mı uğruyor?'

Sina Koloğlu, çarpıcı bir araştırmayı köşesine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
'Gençler televizyona arada mı uğruyor?'

Milliyet Gazetesi yazarı Sina Koloğlu, bugünkü köşesinde gençlerin televizyon izleme alışkanlıklarıyla ilgili olarak yapılan bir araştırmayı paylaştı.



Sina KOLOĞLU / MİLLİYET



Gençler televizyona arada mı uğruyor?



İspanyol El Pais gazetesinde vardı haber, ‘İspanya’da gençler giderek ‘klasik televizyon programlarından uzaklaşıyor’ diye... 2017 yılında, 229 dakika evde oturup, televizyon izliyorlarmış. Bu oran 2018’de 222 dakikaya inmiş. Bu gençler, 13-35 yaş aralığı oluyor. Beğendiği programlar varsa -ki çoğunluk diziler tabii ki- takılıyorlar. Hatta onların bu takılması şöyle bir sıralama izliyor; ‘Mesela çok sevilen, bizdeki ‘O Ses Türkiye’ karşılığı ‘Operación Triunfo’yu ekranda izlemeye başlayıp, sonra Twitter’da yorum yapıyor, devamını YouTube’ta izleyip, finali Facebook’ta yapıyor’ şeklinde bir yöntemle izlediği yazılmış. Merak ettim, bizde durum nedir diye... Açıkçası bizde gençlerin ekranda ne izledikleri üzerine bir ‘açık bilgi’ yok. Sadece ulaştığım yaşla alakalı izleme süreleri üzerine oldu. Eh, bir fikir veriyor.



Gençler başından ayrılmamış!



Neden böyle dedim? Çünkü bir kere ekran başında geçirdikleri süre, İspanyol yaşıtlarından çok daha fazla... 340 dakika ortalamayla gidiyor bizim genç nesil! 5-11 yaş arası miniklerimiz maşallah, 405 dakika ortalama yapmış 2017’de... Yaş ilerledikçe, biraz uzaklaşma başlıyor. 12-19 yaş aralığı geçtiğimiz yıl 318 dakika ekran başında kalmış. 20-34 yaş aralığında artmaya başlıyor; 345 dakika.



Bağımlılık 45’te başlıyor



Bizde, 45 yaşından itibaren ekranla bağlantı artıyor. 45-54 aralığının 2018 yılındaki performansı, 451 dakika. 55 yaş ve üzerinde bu oran 544 dakikaya ulaşıyor.



Yazının devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin