Özellikle pandemi döneminde iş yoğunluğunun artması geçici işçilere olan talebi de arttırdı. İş gücünün rahat bir şekilde karşılanmasının yanında bu durum maliyetleri de azalttı. Talebin çok olmasından dolayı, özellikle askerlik, doğum ve hastalık gibi durumlar nedeniyle boşalan kadroların da hemen yerinin dolmasına neden oldu. Peki geçici işçilerin sosyal hakları neler?
Özel istihdam ile gerçekleştirilen geçici iş ilişkisi, birçok insanın iş yaşamına uyumunu kolaylaştırırken, deneyim imkanı da sağlıyor.
Bununla beraber, mevsimlik işçileri ve ev hizmetlerinde çalışan kişiler de süre sınırı olmadan geçici işçi olarak çalıştırılabiliyor.
Daha sonra iş hacminin artmasıyla en fazla 4 ay geçici iş ilişkisi kurulabiliyor.
Milyonlarca kişinin fayda sağladığı geçici işlerde ise çalışanların birçok hakları bulunuyor. İşte merak edilen sorular ve cevapları…
GEÇİCİ İŞÇİ NEDİR?
Özel istihdam büroları vasıtasıyla ya da bir holding bünyesinde aynı şirketlere bağlı olarak başka bir iş yerinde görevlendirilen kişilere geçici işçi deniyor. İşveren ve işçi arasında ilişki ise geçici iş ilişkisi olarak adlandırılıyor.
GEÇİCİ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVERİNİN SORUMLULUKLARI NELER?
İşyerinde bir aydan fazla çalışan geçici işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediği, işverenin sorumluluğundadır.
Geçici işçi olarak çalışan kişiler, çalıştıkları dönemlerde eşit muamele ilkesine göre eşit haklara sahiptir. Bu işçiler, aynı işveren tarafından aynı iş için doğrudan istihdamı halinde sağlanacak koşulların altında çalıştırılamaz.
İŞÇİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELER?
Geçici işçilerin, işveren tarafından verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine katılma zorunluluğu var. Ek olarak kendi kusurları nedeniyle meydana gelen zararlardan işverene karşı sorumludurlar.
HANGİ İŞLERDE GEÇİCİ İŞ GERÇEKLEŞMEZ?
Toplu işçi çıkarılan iş yerlerinde 8 ay boyunca, kamu kurumlarında ve yer altında çalışılan maden ocaklarında, lokavt ve grevin uygulandığı esnada geçici iş ilişkisi kurulamaz.