Türk Lirası'ndaki değer kaybının hızlanması, artan enerji fiyatları ve vatandaşı her geçen gün daha da bunaltan hayat pahalılığının gölgesinde bugün Ankara'da dikkat çeken bir toplantı gerçekleştirildi.
Sözcü'de yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile Ekonomi Politikaları Kurulu üyelerinin toplantı yaptığı öğrenildi.
Bir araya gelen ekonomi yönetiminin, 6 aydır uygulanan yeni ekonomi modelini ele aldığı belirtildi.
'FIRSATÇILARA İZİN VERMYECEĞİZ'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bugün video konferans ile katıldığı ‘Anadolu 500 Ödül Töreni’nde enflasyon ve gıda fırsatçılığına dair önemli açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Nebati fırsatçılara asla izin vermeyeceklerinin altını çizmişti. Bakan Nebati enflasyon içinse, "Beklentilerin fiyatlama davranışlarını bozmasına müsaade etmeyerek kronikleşen bir enflasyon sarmalına girmeden, güçlenerek yolumuza devam edebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.
Milyonlarca memur ve yüz binlerce memur emeklisinin mali haklarını ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesinde sona gelindi.
Düzenlemeye ilişkin bugün Beştepe'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında son bir toplantı yapıldı. Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de katıldı.
İŞTE MASADAKİ ALTERNATİFLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak dar ve geniş kapsamlı 3 farklı alternatif belirlendi. Dar kapsamlı alternatif polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşireleri ilgilendiriyor. Geniş kapsamlı iki alternatif ise tüm memurların ek göstergelerini düzenleyecek çalışmaları içeriyor.
EK GÖSTERGE NEDİR?
Ek gösterge, kamu görevlilerinin çalışırken maaşlarını, emekli olduklarında ikramiye ve aylıklarını belirleyen en önemli kalemlerden biri.
Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek gösterge yükseldikçe emekli aylığı ve emekli ikramiyesi rakamı da yükseliyor.
KİMLERİ KAPSIYOR?
3600 ek gösterge düzenlemesi polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerini kapsıyor. Ancak bu kapsamın genişletilebileceği belirtilmişti. Kimlerin bu düzenlemeden faydalanacağı nihai açıklama sonrası netleşecek.
EMEKLİLERE YARAYACAK MI?
Düzenlemeyle birlikte emeklilerin maaşında da artış olacak. Emekli ikramiyesi ve emekli maaşlarında yüzde 25'e varan oranda artış olması bekleniyor.
NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?
Düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Ocak 2023 olarak planlanıyor.
Para Politikaları Kurulu
Para Politikası Kurulu, Başkanın başkanlığı altında, Başkan Yardımcıları, Banka Meclisince üyeleri arasından seçilecek bir üye ve Başkanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı onayı ile atanacak bir üyeden oluşur. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı veya Bakanın belirleyeceği bir birim amiri toplantılara oy hakkı olmaksızın katılabilir. Başkanlık, Başkan Yardımcılığı ve Banka Meclisi üyeliği görevi sona erenlerin Para Politikası Kurulu üyeliği de sona erer.
Atanacak üyenin para politikası konusunda çalışmalarının bulunması ve ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde akademik unvana sahip, görevi ile ilgili alanda en az 10 yıl çalışmış, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması gerekir.
Para Politikası Kurulu;
a) Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla para politikası ilke ve stratejilerinin belirlenmesi,
b) Para politikası stratejisi çerçevesinde Hükümetle birlikte enflasyon hedefinin belirlenmesi,
c) Para politikası hedefleri ve uygulamaları konusunda belirli dönemler itibarıyla raporlar hazırlayarak Hükümetin ve belirleyeceği esaslar doğrultusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi,
d) Hükümetle birlikte Türk Lirasının iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirlerin alınması ve yabancı paralar ile altın karşısındaki muadeletini tespit etmeye yönelik kur rejiminin belirlenmesi, ile görevli ve yetkilidir.
Para Politikası Kurulu kararları, Başkan (Guvernör) tarafından yürütülür ve Banka Meclisinin bilgisine sunulur.
Üyeler
Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu (Başkan)
Dr. Emrah Şener
Mustafa Duman
Taha Çakmak
Prof. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu
Prof. Dr. Yusuf Tuna