'Gazeteciye kötü muamele'ye inceleme!

Soru sormak isteyen bir gazetecinin salondan dışarı çıkarılmasına tepkiler sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
'Gazeteciye kötü muamele'ye inceleme!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Özbekistan ziyaretinde Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile görüşmesi sırasında bir gazetecinin, soru sormak istemesi üzerine toplantının yapıldığı yerden çıkarılmasında, Amerikalı bir görevlinin rolünün araştırıldığı bildirildi.



ABD Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosu Yöneticisi Elizabeth Trudeau'ya günlük basın toplantısında, başka ülkelerdeki basın özgürlüğünden bahsetmesinin ardından dün Özbekistan'da Kerry ile Kerimov görüşmesinin yapıldığı odadan bir gazetecinin Amerikalı bir görevlinin de müdahil olmasıyla çıkarılması soruldu.



"ABD Özbekistan'da insan hakları ihlalleri konusunda sürekli eleştiri yaparken, olayın yaşandığı sırada çekilen görüntülerde gazetecinin sorusu üzerine Amerikalı görevlinin gazeteciyi işaret ederek 'Onu dışarı çıkarın' şeklinde çağrıda bulunması sorunlu bir yaklaşım değil mi" şeklindeki soru üzerine Trudeau, "Kayıttaki görüntüleri inceleyeceğiz ve orada bulunanlarla konuşacağız. Görünen şudur ki standart bir işlem yapılmış. Fotoğraf çekimleri sırasında insanlar odanın dışına çıkartılmış" dedi.



Trudeau, gazetecilerin konu hakkındaki ısrarlı soruları karşısında, olayın gazetecinin fotoğraf çekimi anında yüksek sesle soru sorması sonrasında yaşandığını belirterek, "Birçoğunuzun da bildiği gibi ve her zaman meydana gelen çok normal bir olay. Bakan Kerry ve Özbek lider cevap vermemeyi tercih etti" dedi.



ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı basın bürosu görevlileri ve güvenlik güçlerinin gazetecilerin görevlerini yapması için çalıştığını savunan Trudeau, "Fakat biz de mükemmel değiliz" ifadesini kullandı.



Trudeau, "Ne olduğunu araştıracağız ve gözden geçirip nasıl düzeltebileceğimizi bulursak kesinlikle yapacağız" şeklinde konuştu.



Pazar günü Semerkand'da yaşanan olayda, Amerikalı bir gazeteci Kerimov'a Özbekistan'da insan hakları üzerine soru sormuş, fakat Kerimov soruyu yanıtsız bırakmıştı. Soruyu soran gazeteci, Amerikalı güvenlik güçlerinin de yardımıyla Özbek güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkartılmıştı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin