Abd Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Azerbaycanlı muhalif gazeteci Rauf Mirkadirov'un dört yıldır yaşadığı Türkiye'den sınır dışı edildikten sonra Bakü'ye varışında tutuklanmasından rahatsızlık duyduklarını bildirdi.
Rauf Mirkadirov'un durumunu yakından izlediklerini bildiren Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki de, Azeri gazetecinin Bakü'ye varır varmaz tutuklanmasından rahatsızlık duyduklarını açıkladı.
Psaki, Mirkadirov'un tutuklanmasının Azerbaycan hükümetine yönelik eleştirel haberciliği ve Karabağ krizini azaltma amacıyla yürütülen gayrı resmi görüşmelere katılmasıyla bağlantılı olabileceği olasılığının kendilerinde ayrı bir rahatsızlık yarattığını söyledi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Azerbaycanlı gazeteci Rauf Mirkadirov'u zorla sınır dışı ederek ülkesinde tutuklanmasına yol açan Türkiye'yi uluslararası hukuku çiğnemekle suçladı. Mirkadirov, dört yıldır ailesiyle Türkiye'de yaşıyordu
Örgüt Berlin'den yaptığı yazılı açıklamada "Rauf Mirkadirov'un Türkiye'den zor kullanarak iade edildikten sonra Azerbaycan'da tutuklanması, uluslararası hukuku ihlal eden eşgüdümlü bir operasyonun izlerini taşıyor" dedi. Açıklamada, Mirkadirov'a avukat sağlanmadığı ve sınır dışı işleminin hukuk dışı yapıldığına dikkat çekiliyor.
Mirkadirov, 19 Nisan günü Bakü Uluslararası Havaalanı'na varışında gözaltına alındı. Casuslukla suçlanan Mirkadirov, üç ay boyunca mahkemeye çıkarılmadan tutuklu kalacak. Muhalif gazetecinin mahkemede suçlu bulunması durumunda on yıl hapisle cezalandırılması mümkün.
İnsan Hakları İzleme örgütünün Avrupa ve Orta Asya direktörü Rachel Denber, Rauf Mirkadirov'un hukuki süreç işletilmeden Azerbaycan'a iadesinin soruşturulması çağrısında bulundu. Denber ayrıca Azerbaycan hükümetinden de Mirkadirov'u derhal serbest bırakıp hakkındaki suçlamaların bağımsız değerlendirmeye alınmasını istedi.
Azerbaycan'ın bağımsız gazeteleri Ayna ve Zerkalo'nun muhabirliğini yapan Rauf Mirkadirov, Ağustos 2010'dan bu yana ailesiyle birlikte Türkiye'de yaşıyordu. Amerike'nın Sesi'ne göre, yazıları yüzünden tehdit alan ve baskı gören Mirkadirov, ailesiyle Türkiye'ye yerleşti, ama resmen sığınma talebinde bulunmadı.
Rauf Mirkadirov, yalnızca Azerbaycan değil, Türkiye ve iki ülkeyi ilgilendiren ortak siyasi ve insan hakları konularında da yazıyordu. Son yazdığı makalelerden birinde Azerbaycan'da sekiz genç eylemcinin tutuklanıp yargılanmasını konu alan Mirkadirov, Türk hükümetinin Youtube video paylaşım sitesini yasaklamasını da eleştirdi. Rauf Mirkadirov, gazeteciliğin yanı sıra Karabağ sorununun çözümü için sivil toplum kuruluşlarınca yürütülen resmi olmayan görüşmeler kapsamında Ermeni tarafıyla temaslarda bulunuyordu. ANKA