Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Gaziantep Milletvekili ve AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle AKP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin yıpranma hakkı ile ilgili olarak bugün Meclis Başkanlığı'na teklif götürüleceğini açıkladı.
Gazetecilere yıpranma hakkı 1961 yılındaki 212 Basın İş Kanunu ile verilmişti. Ancak 2008'deki 5510 Genel Sağlık Sigortası kanunu ile gazetecilerin yıpranma hakkı ellerinden alındı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, basın meslek örgütlerinin yıpranma hakkının yeniden verilmesine ilişkin taleplerini aldıktan sonra Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e 23 Nisan 2008'de talimat vermişti.
Bakan Çelik, değişikliğe dair ilk sinyali bugün twitter'daki hesabından vererek "4-5 yıldır tüm gazetecilerle birlikte bizim de gündemimizde olan gazetecilerin fiili hizmet zamlarına bugün son noktayı koyuyoruz" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, gazetecilere yıpranma hakkının geri verilmesi için prim borçlarını yeniden yapılandıran tasarıya konulmak üzere tüm partilerle birlikte ortak önerge vereceklerini belirtti. "Bu sizin hakkınız, bir lütuf değil. Bir hakkın iadesidir" diyen Şandır, önergeye ilk olarak kendilerinin imza attığını, diğer partilerin de atacağına inandığını söyledi.
Twitter'da yıpranma hakkı hashtagi
Twitter'da da bugün #GazetecilerYipranmaHakkiniGeriİstiyorCunku hashtagi açıldı. Hashtagin altına yapılan yorumların bazıları şöyle:
@CagatayErdemm: Çünkü karda selde çamurda sıcakta çatışmada toplumsal olaylarda çalışan bizleriz.
@talereal: Çünkü otosansürsüz, örgütlü,sendikalı, 'yıpranmalı' günler istiyoruz. Özgür basın istiyoruz.
@kkemin: Çünkü savaşta en kolay hedef biziz.
@arrinews: Çünkü gazeteciyiz; soğukta, yağmurda, karda, çatışmalarda, savaşta ve doğal afetlerde işbaşındayız bizler.
@haber_kameraman: Çünkü bizler haber kameranları, foto muhabirleri ve muhabirler gerçek emekçileriz ve hak ediyoruz.
@basinkarti: Çünkü gazeteçilerin yıpranma hakları ile ilgili teklif bugün Meclis Başkanlığı'na sunuluyor.
Bianet