Gazetecilerden Mısır tepkisi!

G9 Gazeteciler Platformu, Mısır yönetimine ortak bir çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Gazetecilerden Mısır tepkisi!

Mısır'daki gösterileri haber yapmak üzere görevini sürdüren Türkiyeli gazeteciler gözaltına alındı ve bazı ajansların ofisleri basıldı. Mısır'da gazetcilere yapılan bu uygulamaları protesto eden G9 Gazeteciler Platformu, ortak bir çağrıda bulundu. 



İşte gazetecilerin o çağrısı:



"GAZETECİLERİN ÖZGÜRCE ÇALIŞMASINI ZORBALIKLA ENGELLEYEN MISIR YÖNETİMİNE ÇAĞRI



METİN TURAN, DERHAL SERBEST BIRAKILMALI



Mısır’da özellikle son haftalarda Hükümet güçlerinin Mursi taraftarlarına yönelik operasyonlarında olayları izlemekle görevli gazeteci meslektaşlarımız çok zor koşullar altında çalışmakta,  tutuklanmakta ve silahların hedefi olmaktadır.



TÜRK GAZETECİLERİ HEDEF OLDU



Bugüne kadar Mısır’da kurşunlara hedef olan çok sayıda meslektaşımız, hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır. Mısır’da yönetime el koyan  darbeciler özellikle Türk gazetecilere karşı hasmane bir tutum sergilemektedir. TRT Türk adına görev yapan Metin Turan ve Anadolu Ajansı muhabiri Hiba Zekeriye Kahire’de 18 Ağustos’ta gözaltına alınmıştır. Hibe Zekeriya yaklaşık 8 saat sonra serbest bırakılmış Metin Turan ise hâlâ gözaltında tutulmaktadır. 



ŞİDDET UYGULANDI



Edindiğimiz bilgilere göre Metin Turan gözaltına alınması sırasında uğradığı şiddet sonucu ciddi olarak yaralanmıştır. Metin Turan’ın şiddete uğraması ve gözaltına alınması kabul edilemez bir durumken, İhlâs Haber Ajansı’nın Kahire Bürosu basılmış, büro şefi Tahir Osman Hamde gözaltına alınmıştır.



ZORBALIK DURMALI



Mısır yönetimi, ülkede gazetecilerin özgürce çalışmasını zorbalıkla engellenmektedir. Öncelikle gözaltına alınan tüm gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır. Gazeteciler, taraf ya da düşman değil olayları gerçek boyutlarıyla  yansıtmakla görevli, halkların haber alma hakkını sağlamaya çalışan kişilerdir. Gazeteci savaşların savaşmayan tarafıdır. Bu algı zarar gördüğünde çatışma alanlarında gazetecilik yapmak da zorlaşır, olanaksızlaşır.

Mısır yönetimini, halklarını aydınlatmaya çalışan gazeteci, yayıncıların özgür çalışmalarına olanak sağlamaya davet ediyoruz.



G9 GAZETECİLER PLATFORMU



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

Türkiye Gazeteciler Sendikası

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği

Çağdaş Gazeteciler Derneği

Parlamento Muhabirleri  Derneği 

Ekonomi Muhabirleri Derneği

Diplomasi Muhabirleri Derneği

Profasyonel Haber Kameramanları Derneği

Turizm Çevre Gazetecileri Derneği

Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği

Haber-Sen"


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin