TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan Hukuk Alt Komisyonu, dinlemeler ve basına sızdırılan bilgileri de kapsayan bir araştırma için gazetelerin Ankara temsilcilerini dinledi. AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay başkanlığında toplanan komisyon öncelikle Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila’yı dinledi. Zaman zaman telefon dinlemelerinin suçu önleme ve suçluyu takip amacından çıktığını ve başka amaçlarda bir yöntem olarak kullanıldığını belirten Bila, internete düşen görüntülerle ilgili olarak ise yapılan başvuruların bir sonuca bağlanamadığına dikkat çekti. Bila, görüntüleri internet ortamına koyan faillerin bir türlü bulanamadığını söyledi. Komisyon üyelerinin sorularını cevaplandıran Fikret Bila, telefon dinlemeleriyle ilgili bir soru üzerine, “Herkes kadar telefonumun dinlendiğini düşünüyorum” dedi.
Bunun yaygın bir endişe olduğunu kaydeden Bila, kendisinin ise bir kısıtlama yapmadan telefonunu kullandığını anlattı. Yasadışı dinlemelerle elde edilen tapelerin basın organları tarafından kullanılmasının kişi hak ve hürriyetlerine tecavüz mahiyetinde olacağını söyleyen Bila, bunun nedeninin ise yasa dışı dinleme yapanların amaçlarına hizmet edebileceğinden kaynaklandığını söyledi.
Bila, gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Gazetecilik faaliyetinden dolayı basın mensuplarının tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Fikret Bila, “Tutuklu gazeteciler açısından Türkiye mevzuatını gözden geçirmeli” diye konuştu.
Fikret Bila, İmralı tutanaklarını kimin servis ettiğiyle ilgili
bir soru üzerine ise haber kaynağının açıklanmasının meslek
etiğiyle bağdaşmayacağını ifade etti.
Komisyon, Fikret Bila’nın ardından ise Sabah Gazetesi Ankara
Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nu dinledi. Kendilerine gelen bilgi ve
belgeleri hemen ciddiye almadıklarını, detaylı bir incelemeden
geçirdikten sonra dikkate aldıklarını belirten Okan Müderrisoğlu,
basın mensupları arasında ise ‘nasıl olsa dinleniyoruz’ şeklinde
bir algı olduğunu belirtti. Kendilerinin merkez medya olarak
haberin doğruluğunu, hukukiliğini ve ortaya çıkacak sonuçları çok
titiz bir şekilde değerlendirdiklerini belirten Müderrisoğlu,
gazeteciler arasında istihbarat elemanları olduğuna dair bir soru
üzerine ise, “Mesleğe girdiğim günden beri hep duyarız. 23 yıldır
gazeteciyim, hep söylenir ama ‘ben buyum’ diyene rastlamadım” diye
konuştu.
Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Zaman Gazetesi Yazarı Bülent Korucu ise, yasa dışı dinleme yapanların bulunamaması neticesinde medyanın suçlandığını söyledi. Gazetecilerin gizliliğin peşinde olduğunu ifade eden Korucu, “İhaleye fesat karıştırma gizlidir mesela. Hiçbir çete ‘usulsüzlük yapıyoruz’ diye gazeteye ilan vermez” diye konuştu. İHA