Gazeteci İbrahim Varlı'dan 'Hegemonya Savaşı' kitabı

BirGün Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi ve Dış Politika yazarı İbrahim Varlı'nın 'Hegemonya Savaşı' isimli kitabı Destek Yayınları’ndan çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci İbrahim Varlı'dan 'Hegemonya Savaşı' kitabı

Ortadoğu'dan Latin Amerika'ya, Asya-Pasifik'ten Avrasya'ya uzanan coğrafyada yaşanan hegemonya, paylaşım ve nüfuz mücadelelerini ele alan kitap bugün itibariyle okurlarıyla buluştu. Aynı zamanda Tele1 TV’de dış politika programı yapan Varlı’nın daha önce de Ortadoğu’yu Anlama Kılavuzu yayımlanmıştı.



Gazeteci İbrahim Varlı'dan 'Hegemonya Savaşı' kitabı



Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu’nun kitaba dair yazdığı kapak yazısında şunları ifade ediyor:



"İkinci Dünya Savaşı sonrası dünya kapitalizminin hegemon ülkesi haline gelen ABD hızla irtifa kaybediyor. Politik etki gücünde, ideolojik inandırıcılığında da aşınma gözleniyor. Bu sebepledir ki kahredici bir askeri güce sahip olduğu için daha da saldırganlaşıyor. İkna ve rıza yerine, bugün giderek daha fazla şiddet, güç ve baskıya başvuruyor. Buna karşılık Çin öncülüğünde Doğu'nun sessiz ve kararlı yükselişi sürüyor. ABD bu nedenle Barack Obama döneminden başlayarak, önceliği Ortadoğu'dan kaydırarak hem askeri hem ekonomik bir tehdit olarak gördüğü Çin'i kuşatmaya verdi. ABD'nin hegemonyasındaki bu zayıflama, "kolektif emperyalizm"in ana merkezleri Washington-Brüksel-Tokyo arasındaki uyumsuzlukları da belirginleştirdi. Tüm tarihsel deneyimlerin gösterdiği gibi 21. yüzyıldaki bu geçiş süreci de sarsıntılı, savaş ve çatışmalarla yüklü bir biçimde seyrediyor. İbrahim Varlı işte bu deneyimi, Latin Amerika'dan Asya-Pasifik'e, Ortadoğu'dan Doğu Avrupa'ya, Orta Asya'dan Afrika'ya uzanan geniş bir perspektifle irdeliyor. Genç bir araştırmacı gazetecinin akıcı bir dille, canlı örneklerle, yer yer alandan gözlemlerle, emperyalizmin günümüzdeki suretini nasıl aksettirdiğini merak edenlere Ortadoğu'dan Latin Amerika'ya, Asya-Pasifik'ten Avrasya'ya Hegemonya Savaşı kitabını okumalarını hararetle öneririm."



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin