Gazeteci Deniz Yücel serbest!

Alman Dışişleri Bakanlığı, tahliye haberini doğruladı,

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci Deniz Yücel serbest!

Bir yıldır tutuklu bulunan Alman 'Die Welt' gazetesinin Türkiye temsilcisi gazeteci Deniz Yücel serbest... Reuters haber ajansı, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yücel'in tahliye edildiğini duyurdu. Alman Dışişleri Bakanlığı da tahliyeyi doğruladı.



Hürriyet'ten Damla Güler'in haberine göre; Deniz Yücel hakkında iddianame de düzenlendi. Hakkında 'Örgüt propagandası yapmak' ve 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlarından 4 yıldan 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Yücel, mahkemenin iddianameyi kabulüyle tahliye edildi. Tahliye ile ilgili Almanya'dan ilk açıklama geldi. Alman Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Ulrike Demmer, bugün başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Yücel'in tahliye edilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Almanya Başbakanı Merkel ise "Deniz Yücel'in serbest bırakılmasından memnunum" ifadelerini kullandı.



Yaklaşık 1 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede Deniz Yücel’in Alman Die Welt Gazetesi’nde Almanca dilinde suç teşkil eden bir kısım yazılar yazdığı belirtildi. Yücel’in 19.06.2017 tarihinde PKK/KCK silahlı terör örgütü mensubu şahısların söylemleri olduğu iddia edilen bir yazı yazdığı anlatılan iddianamede, “Terör örgütü mensubu olan bu kişilerle ilgili, ‘Rütbeli bir PKK komutanı’ ve ‘PKK’nın başkomutanı Abdullah Öcalan’ şeklinde övücü mahiyette ibareler kullanarak PKK/KCK silahlı terör örgütü sözde ideolojisi, lideri ve sembolleri üzerinde yüceltme maksadıyla söylemde bulunduğu” ifadeleri kullanıldı.



'FETÖ ve PKK propagandası yaptı'



Ayrıca Deniz Yücel’in 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası yazdığı, “Sorumluların kim oldukları hala gizliliğini koruyor, bu darbeyi düzenleyenin Erdoğan’ın Amerika’da yaşayan eski ortağı Fetullah Gülen’in destekçileri olduğuna dair kesin kanıt bulunmuyor” şeklindeki yazısına da yer verilen iddianamede, “Bu suretle de atılı FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün propagandası suçunu işlediği..” denildi. İddianamede Yücel’in 6 Kasım 2017 tarihinde yazdığı PKK/KCK terör örgütüne yönelik operasyonlar için, “Etnik Temizlik” başlıklı yazısı ile ve PKK/KCK’nın sözde lider Cemil Bayık ile yaptığı röportajda örgütü meşru ve siyasi bir yapıymış gibi gösterdiği belirtilerek PKK terör örgütünün propagandasını yaptığı belirtildi.



Deniz Yücel’in evinde yapılan aramalarda FETÖ/PDY silahlı terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in yazdığı bir kitabın ele geçirildiğine yer verilen iddianamede, Yücel’in telefon kayıtlarındaki incelemelerde ise 59 PKK/KCK üyesi ile de telefon görüşme kayıtlarının tespit edildiğine yer verildi.



4 yıldan 18 yıla kadar hapsi istendi



İddianamede Yücel’in PKK/KCK silahlı terör örgütü ile FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün propagandası suçunu zincirleme olarak işlediği ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu işlediği belirtilerek 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.



Savcılık tarafından hazırlanan ve 4 gün önce İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamenin bugün kabul edildiği öğrenildi. Mahkeme iddianameyi kabul kararı ile birlikte Yücel’in tahliyesine karar verdi. Mahkeme Deniz Yücel için herhangi bir adli kontrol tedbiri uygulanmasına da karar vermedi. Yücel’in önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkması bekleniyor.



Başbakan 'Her duruşma bir umuttur' demişti



Almanya’ya çalışma ziyaretinde bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Başbakanı Merkel ile dünkü ortak basın toplantında Deniz Yücel'ın tutukluluğu ile ilgili olarak ''Ümit ederim kısa sürede duruşması yapılır ve bir sonuç elde edilir. Her duruşma bir umuttur'' demişti.



27 Şubat 2017'de tutuklanmıştı



Hem Türk hem de Alman vatandaşı olan Alman Die Welt Gazetesi muhabiri Deniz Yücel 14 Şubat 2017'de ifade vermek üzere gittiği emniyette gözaltına alınmış ve 27 Şubat'ta "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçlarından tutuklanmıştı. Silivri Cezaevi’ne gönderilen Yücel’in avukatları 6 Mart 2017 tarihinde de İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak tutuklama kararına itiraz etmişlerdi. Talebi değerlendiren hakimlik tutuklama kararının yerinde olduğunu belirterek itirazın reddine karar vermişti.



Deniz Yücel serbest kaldıktan sonra eşiyle böyle sarıldı



Gazeteci Deniz Yücel serbest!



Almanya'dan ilk açıklama



Alman Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Ulrike Demmer, Türkiye’de tutuklu bulunan “Die Welt” gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in tahliye edilmesi konusunda herkesin çaba harcadığını söyledi.



Demmer, bugün başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Yücel'in tahliye edilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.



Bu konunun kendileri için çok önemli olduğunu Başbakan Angela Merkel'in de dün Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında dile getirdiğini anımsatan Demmer, "Yücel'in tahliye edilmesi, herkesin bugüne kadar çaba harcadığı bir konuydu." dedi.



'Türk adaletine teşekkür ederiz'



Basın toplantısına katılan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul da Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in bu konuda geçen haftalarda yoğun çabaları olduğuna hatırlatarak, Yücel'in serbest bırakılmasını olumlu karşıladıklarını kaydetti. "Türk adaletine teşekkür ederiz." diyen Breul, bu konuda henüz ayrıntılı bilgilere sahip olmadıkları için daha fazla açıklama yapamayacağını kaydetti.



Haberinde devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin