Gazeteci Ali Deniz Uslu'nun yeni Kitabı "Karganın Duyduğu" piyasaya çıktı.
Uslu, Esen Kitap etiketiyle çıkan yeni kitabında, gündelik hayatın ve sistemin uyuşturduğu şehirlilerin kurulu düzenlerinde bir delik açmayı deniyor. Şiir, düz yazı, aforizma ve sayıklamalarla ilerleyen kitapta farklı anlatım biçimleri yer alıyor. Okuyucuyu 7 bölümle karşılayan Karganın Duyduğu kitabındaki her bölüm ise sanatçı Volkan Diyaroğlu’nun eserleriyle açılıyor.
"Girdap Balıkçısı"ndan sonra ikinci kitabı "Karganın Duyduğu" ile yeniden okurlarıyla buluşan Uslu, yeni kitabıyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
Girdap Balıkçısı’ndan sonra yeni kitabınız “Karganın Duyduğu” da bol metaforlu, tahrik ve tedirgin edici bir söyleme sahip. Hayatla hesaplaşmanız hiç bitmeyecek mi?
Bittiği gün ölmüş olmuş olacağız. Zor bir coğrafyada çok fazla baskı, sıkıntı ve saçmalıkla birarada yaşıyoruz. Üzerimize örülen bir umutsuzluk ağı var. Neyse ki dönem dönem bunu yırtıp atabiliyoruz. Benim derdimse üstümüzdeki ölü toprağını uzaklara savurabilecek cesaret ve iradaye sahip olmak. Hayat sandığımızdan çok daha kısa, gelecek için planlar yaparken şimdiyi unuttuğumuzun farkına varırsak, yeni bir başlangıç yapabiliriz.
Bu yüzden mü kitapta “Yazmasaydım Kusardım” diyorsunuz.
Çağın vebası içinde tutmak, konuşmaktan korkmak ve ertelemek. Herkes iyileşmek için bir yol arıyor. Benim yolumda yazmak, yazmayı denemek. Hayat sürekli bir iyileşme arama hali zaten.
Uzun yıllardır gazetecisiniz, bu metinlerin oluşmasında bunun etkisi nedir, hem kitapta da “Yüzlerce röportaj yaptım. Yüzlerce cinayete ortak olmuş gibi hissediyorum” diyorsunuz.
Türkiye’de gazetecilik yapmak gerçekten zor iş. Ekmek kavgası ve vicdan arasında kalıyor gazeteciler. Ben ise Cumhuriyet gazetesinde çalıştığım yıllarımda hep vicdanın yanında kaldım, bildiğimi okudum, gerçeğin peşindeydim. Çünkü sağlam bir omurga yüksek bir maaştan her zaman iyidir, bunu biliyordum. Şimdi baktığımda suratına tükürülecek çok gazeteci var bu ülkede, ve de sanatçı… Yine bu isimler döneklik olimpiyatlarında başı çekiyorlar.
Kitap için Erdal Beşikçioğlu; “Fark edişlerin acımasız, cesur, yalansız, yalın paylaşımı” demiş.
Fark ettiğimiz için buradayız, fark edenler birbirini bulur. Nasıl yalancılar yalancıları, hırsızlar hırsızları bulursa… Evet en önemlisi paylaşmak, zorundayız, mecburuz. Sosyal medyadaki paylaşımlardan bahsetmiyorum elbette. Kanla, canla, tenle yapılan paylaşımlar demek istediğim. Şimdilerde en çok buna ihtiyacımız var!
Fotoğraf: Fethi Karaduman