Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC'deki programları kapsamında başkent Lefkoşa'ya geldi. Oktay, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu tarafından Ercan Uluslararası Havalimanı'nda karşılandı.
KIBRIS'IN YANINDAYIZ
Oktay, havalimanından ayrılırken yaptığı açıklamada KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın İngiltere'de yaşadığı olayı hatırlatarak, "Sayın Cumhurbaşkanı Tatar ile görüşmelerimizi yapacağız. Londra'da talihsiz olay yaşadı. Rumların ve Yunanlıların nasıl hazımsız olduklarının bir göstergesi. Türkiye olarak Kıbrıs’ın her durumda her daim yanında olduğumuzu bir kez daha göstermek adına buradayız. Cumhurbaşkanımızın selamlarını getirdim" dedi.
Oktay, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Adıyaman'daki otelde hayatını kaybeden öğrencilerin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) kabirlerini ziyaret etti. Oktay, öğrencilerin mezarları başında dua ederek çiçek bıraktı.
İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Rauf Denktaş Kültür Merkezi'nde KKTC Başbakanı Ünal Üstel '2023 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'nın imza törenine katıldı. Fuat Oktay, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan sözlü saldırıya ilişkin, "Cumhurbaşkanı Sayın Tatar'ın Londra'da karşılaştığı seviyesizlik, tahammülsüzlük Kıbrıs'ta çözümü kangren haline getirmeye çalışan zihniyetin göstergesidir. Sayın Tatar nezdinde Kıbrıs Türklüğü ve Kıbrıs Türkü'nün egemenliği, bizim öz meselemizdir" dedi.
'KIBRIS SORUNU VE MARAŞ AÇILIMI'NI DEĞERLENDİRDİK'
Oktay, KKTC'li heyet ile Türkiye heyetinin istişarelerinin tamamlandığını belirterek, "Gündemimizde; '2023 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması', altyapı yatırımları ve ekonominin canlandırılması ile ilgili hususlar vardı. Kıbrıs sorununun çözümü ve Maraş Açılımı'na ilişkin gelişmeleri değerlendirdik. Görüşmelerimiz, Türkiye- KKTC iş birliği ve kardeşliğini çok daha ileri boyutlara taşıyacak, çok daha güçlü bir KKTC'yi oluşturacak somut çıktılara vesile olmuştur. Kıbrıs Türk halkının refahı için KKTC'yi sürdürülebilir bir ekonomiye kavuşturmak için gereken adımları ciddiyetle ve vakit kaybetmeksizin birlikte atmaya kararlıyız. Geçtiğimiz yıl ve daha önce yapılan anlaşmalarla başlatılan; ‘Mesarya Ovası Sulama Projesi’, ‘Lefkoşa Çevre Yolu Projesi’ ve ‘Lefkoşa 500 Yataklı Yeni Devlet Hastanesi Projesi’ gibi somut projeleri süratle tamamlayarak, inşallah yeni projelere omuz omuza yürümeye devam edeceğiz" diye konuştu.
'9 MİLYAR 500 MİLYON LİRA HİBE VE KREDİ AKTARIYORUZ'
KKTC vatandaşlarına, Türkiye'nin yatırım ve altyapı hizmeti sağlamaya devam ettiğini söyleyen Oktay, "Hiçbir zaman geldiğimiz noktayı yeterli görmeyerek daha iyisini sunmak adına ara vermeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün imzaladığımız anlaşma ile 9 milyar 500 milyon lira tutarındaki mali kaynağı hibe ve kredi şeklinde aktarıyoruz. Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin konut ihtiyacını karşılamak için Gazimağusa Maraş bölgesinde 1192 konut ve sosyal donatıdan oluşan 'Derinya Sosyal Konut Projesi'ni başlatıyoruz. Bu kapsamda projenin ilk etabında 552 konut yapımı için 50 milyon lira ödenek tahsis edilmiştir. 'OSB Altyapı İnşaatına Katkı Projesi'ne 100 milyon lira ödenek tahsis ederek, Güvercinlik Büyük OSB'nin yapımına başlıyoruz. Bunun yanı sıra Alayköy OSB'nin kronikleşen atık su problemini de çözüyoruz. KKTC'nin 3'üncü sınıf yollarını karayolları projeleri ile yenileyerek bugüne kadar 114 kilometre yolu vatandaşlarımızın hizmetine açtık. ‘Köy Yolları Projesi’ ile yüzlerce kilometreyi daha hizmete sunacağız. DSİ projeleri çerçevesinde toplamda 930 milyon lira kaynak tahsis ederek, daha verimli su dağıtımı sağlamak için 207 kilometrelik depo bağlantı hattının çalışmalarına başlanmıştır" ifadelerini kullandı.
KKTC'de sigortası olan ve Türkiye'de tedavi olmak isteyen vatandaşların ücret ödemeden tedavi olabileceğini söyleyen Oktay, "2023 yılında da e-Devlet ve 'Veri Merkezi Projesi'ne 200 milyon lira kaynak tahsis ederek KKTC halkının dijital hizmetini büyütmeye devam edeceğiz. Bağımsızlığın sembol eserleri olacak; Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, millet bahçesi, cami ve ek tesislerinin inşaatı, altyapı ve çevre düzenlemesi için kaynak ayırdık. Eğitim sektörüne yönelik olarak 700 öğrenci kapasiteli, 7 yıllık eğitim verecek şekilde planlanan 27 dönüm arazi üzerine kurulacak ve 85 milyon lira maliyet öngörülen 'Gazimağusa İlahiyat Koleji Yapım Projesi'ne kaynak ayrılmıştır. Gazimağusa ve Karpaz başta olmak üzere yeni okulların yapımı, mevcut okulların bakımı ve onarımı için 'Eğitim ve Öğretim Hizmetlerinin Geliştirilmesi ve Katkı Projesi'ne toplam 103 milyon lira kaynak tahsis ettik" diye konuştu.
OY KULLANABİLECEKLER
Oktay, KKTC'ye gelen depremzede vatandaşların 14 Mayıs seçimlerinde oy kullanmak için 2 Nisan'a kadar geçici olarak ikamet değişikliği yapabileceğini, bu işlemler için Lefkoşa ve Gazimağusa konsolosluklarının açık olacağını söyledi.
'ÇÖZÜM KIBRIS TÜRK HALKI'NIN EGEMEN EŞİTLİĞİNİN TESCİL EDİLMESİYLE MÜMKÜN'
Türkiye'nin de destekleri ve stratejik atılımlara yönlendirilmesi ile KKTC'nin geleceğinin çok daha berrak olduğunu söyleyen Oktay, şöyle dedi:
"Kıbrıs Türkü'nün yaşam kalitesini ve mevcut imkanları yükseltecek iradeye, dirayete ve kudrete sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak Ada'da mevcut statükonun iyileştirilmesi için artık uluslararası toplumun sorumluluğu tartışmasızdır. Uygulanan haksız ambargolara karşı KKTC ekonomisinin güçlenmesi için Türkiye, elini de gövdesini de taşın altına koyarak finansal katkılar sağlamış; KKTC'nin kalkınma hamlesi için teşviklerle destek vermiştir. KKTC, haksız kısıtlama ve ambargolara rağmen, siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda önemli mesafeler kat etmiştir. Bu uzun soluklu mücadelede, Türkiye ve KKTC, Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin ekonomik açıdan daha güçlü bir seviyeye gelmesi için her zaman elbirliğiyle, dayanışma içinde çalışmıştır. Çalışmaya da devam etmektedir. Ada'da barış ve güvenliğin sağlanması sadece turizm açısından değil tüm yatırımlar ve ekonomik kalkınma açısından önem arz etmektedir. Ada'daki mevcut statükonun devamıyla bunun sağlanamayacağı açıktır. Çözüm, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesiyle mümkündür" ifadelerini kullandı.