Fransa'da evcil hayvanların sokağa bırakılması yasak.
Bu yasağı ihlal edenler 3 yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırılıyor.
Geçici bakım merkezlerinde yer kalmazsa uyutma seçeneğine başvurulduğu Fransa'da, sahipsiz hayvan sorununu çözmek için kısırlaştırma öneriliyor.
FRANSA'DA SÜRÜ HALİNDE GEZEN BAŞIBOŞ KÖPEKLER YOK
AA'nın haberine göre, yaklaşık 7,5 milyonu köpek olmak üzere 80 milyon evcil hayvanın bulunduğu Fransa'nın ana kara topraklarında sürü halinde gezen başıboş köpeklere rastlanmıyor.
Tehlike arz edebileceği düşünülen evcil köpek türlerinin halka açık alanlarda tasmayla dolaştırılması zorunluyken, belediye kararıyla tasma zorunluluğu tüm köpekler için de geçerli olabiliyor.
TASMASIZ GEZDİREN EVCİL HAYVAN SAHİPLERİNE 150 AVRO CEZA
Tasmasız gezdirilen evcil hayvan sahiplerine 38 avro, eğer köpeği "tehlikeli" türler arasında ise 150 avroya kadar ceza veriliyor. Evcil hayvanların sokağa bırakılmasının yasak olduğu ülkede bu kuralı ihlal edenlere 3 yıl hapis ve 45 bin avro para cezası veriliyor.
BELEDİYELER SOKAKTAKİ KÖPEKLERİ HIZLA TOPLUYOR
Her sene 100 bin köpek ve kedi sokağa terk edilse de belediye ekipleri bu hayvanları hızla topluyor ve geçici bakım merkezlerinin ardından barınaklara götürüyor.
Fransa'da 1845 yılında kurulan Hayvan Koruma Derneği (SPA) 800 kadar barınaktan 64'ünü işletiyor.
HAYVANLARI SAHİPLENENLERE PARA ÖDENİYOR
Sokağa bırakılan hayvanları sahiplenecek kişilere 'sahiplenme ücreti' veriliyor ve bu ücret, hayvanın türüne, yaşına göre değişiyor.
TÜRKİYE'DEKİ BAŞIBOŞ KÖPEK SORUNUNA TAVSİYEDE BULUNDU
SPA'nın Orgeval kasabası şubesinde ekip şefi Aurelie Ithurbide, AA muhabirine 8 iş günü içinde sahipleri tarafından alınmayan hayvanların, bir müddet daha bu bakım merkezlerinde kaldığını veya sahiplenilmesi için barınağı olan derneklere transfer edildiğini söyledi.
"HAYVANLARI KISIRLAŞTIRILMIŞ OLARAK SAHİPLENDİRİYORUZ"
Evcil hayvanını terk etmek isteyenlerin barınakla iletişime geçtiğini belirten Ithurbide, "Ancak biz SPA olarak, tüm hayvanlarımızı kısırlaştırılmış olarak sahiplendiriyoruz." dedi.
TÜRKİYE'DEKİ BAŞIBOŞ KÖPEK SORUNUNA TAVSİYEDE BULUNDU
Türkiye'de sürü halinde gezen sahipsiz köpeklerin yeniden üremesini önlemek için yapılacak ilk şeyin kısırlaştırma olduğunu söyleyen Ithurbide, "(Sahipsiz köpekler) üredikçe sağlık sorunları artacaktır." dedi.
Ithurbide, kısırlaştırma kampanyalarının ardından bu hayvanların barınması için özel mekanlar sağlanmasını tavsiye ederek böylece trafik kazalarının ve saldırıların önüne geçilebileceğini ifade etti.